Goldman Sachs verhoogt koersdoel goud

Goud stal maandag de show waarbij het edelmetaal even een record aantikte van 1.981 dollar per ounce.

Voor Goldman Sachs was het een mooi moment om haar vorige koersdoel van 2.000 dollar per ounce binnen 12 maanden te verhogen naar 2.300 dollar per ounce.

Als reden van die verhoging gaf de bank aan: “Investors are in search of a new reserve currency”

In combinatie met het recordniveau aan schulden door de Amerikaanse overheid maakt de bank zich zorgen over de levensduur van de Amerikaanse dollar als reservevaluta.

De bank verhoogt ook haar prognoses voor de zilverprijs, van een eerdere 22 dollar per ounce naar 30 dollar per ounce voor de komende 12 maanden.

Op het moment koerst zilver op 24,5 dollar per ounce. Goldman voorziet dat zilver mee kan liften op de stijgende goudprijs en daarnaast dat er betere vooruitzichten zijn in de industriële vraag naar het edelmetaal.

Wanneer de inflatie in de toekomst gaat stijgen, stijgen aandelen en grondstoffen hoogstwaarschijnlijk significant.

Volgens de bank zijn grondstoffen en aandelen op het moment daarom waarschijnlijk goedkoop, ten opzichte van het moment dat inflatie werkelijk een feit is.

De verlaging van de waarde van fiat valuta in combinatie met de grote berg schulden die gemaakt wordt zijn volgens Goldman Sachs “de zaadjes voor toekomstige inflatierisico’s, ondanks het feit dat inflatierisico’s vandaag de dag laag zijn”.

Goud is afgelopen maand met zo’n 7 procent gestegen, tegenover een daling van 3,7 procent voor de Amerikaanse dollar.

Analisten bij Commerzbank waarschuwen dat de hoge prijs voor goud enige tijd zal wegen op de fysieke vraag uit met name Azië.

China, de belangrijkste markt dat goud consumeert, zag dit jaar al een daling van 38 procent in aankopen.

Analist Carsten Fritsch: “Much will therefore depend on whether investors in the West remain willing to buy large quantities of gold even at the current prices”

Goldman Sachs is daar minder bang voor. Analisten van de bank voorzien weer een groei in de Aziatische economieën en verwacht dat wanneer de prijs stabiliseert ook die Aziatische consumenten weer in zullen stappen.

Bronnen: Seeking Alpha, Market Watch

Foto: Flickr