Chinese banken en toezichthouders nemen maatregelen om goudkoorts in te dammen

Chinese toezichthouders en grote banken leggen de handel in verschillende edelmetaalproducten door binnenlandse beleggers aan banden.

Goud steeg deze week in dollars naar een hoogste koers ooit. Beleggers kiezen onder meer voor de veilige haven wegens de hoge aandelenwaarderingen wereldwijd, een dalende Amerikaanse dollar en de schuldenberg die wereldwijd steeds grotere proporties aandoet.

Ook oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China weegt als factor waarom ook Chinese beleggers meer en meer richting goud kijken.

Hoewel de fysieke goudconsumptie in China in de eerste helft van het jaar daalde met maar liefst 38 procent nam de interesse in het tweede kwartaal weer toe.

Maar de toename was vooral te bemerken in beleggingsproducten in goud en edelmetalen, niet per se de fysieke markt – die te kampen had met beperkingen wegens het coronavirus.

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de grootste geldschieter van het land, geeft vandaag aan dat klanten vanaf vrijdag geen nieuwe posities in kunnen nemen in platina, palladium en indexproducten met betrekking tot edelmetalen.

Die nieuwe maatregel wordt volgens de klantenservice van ICBC genomen als reactie op “hevige prijsvolatiliteit” en “de noodzaak om risico’s te beheersen“.

De Agricultural Bank of China gaf ook aan dat het recentelijk alle nieuwe handelsactiviteiten omtrent goud heeft opgeschort. De Bank of China heeft op haar beurt nieuwe rekeningen met betrekking tot platina en palladium stopgezet.

De Shanghai Gold Exchange gaf gisteren aan dat aanhoudingen in goud en zilver bijzonder hoog waren. Het gaat naar eigen goedkeuring risicobeperkende maatregelen opleggen, mocht dit nodig zijn, om beleggers te beschermen.

De Shanghai Futures Exchange, waar termijncontracten in goud en zilver worden verhandeld, spoorde leden eveneens aan om goed op risicobeheersing te letten en rationeel te investeren.

Frank Hao, analist bij Hywin Wealth Management in Shanghai: “Gold remains a niche investment in China due to limited investment channels. Investors mainly rely on purchasing paper gold products at commercial banks as a way to counteract risks. If the gold price rises past $2,000, some more hot money will certainly flow into the market, and some investors will divert their stock investments to gold”

Chinese investeerders handelen ook actief in goud-ETF’s, waarvan de omzet de laatste weken is gestegen. Die markt is ten opzichte van de goud-ETF markten in Westerse landen echter nog klein.

Huaan Gold ETF, het grootste op de beurs verhandelde goudfonds in Azië, heeft haar beheerd vermogen sinds eind 2011 evengoed met meer dan 68 procent zien stijgen, tot meer dan 1,69 miljard dollar.

Bronnen: Reuters, SCMP

Foto: Flickr