Gold Investor Index sloeg nog niet eerder zo hoog uit

Er wordt steeds meer gehandeld in goud en volgens de Gold Investor Index is er de laatste drie jaar niet zoveel interesse in goud geweest als nu. De indicator stond in mei op de hoogste stand in de drie jaar dat hij bestaat.

De index houdt bij hoeveel mensen in goud zijn gaan beleggen of hun positie in goud uitbreiden versus de mensen die hun positie verkleinen of verkopen op het handelsplatform BullionVault, de bedenker van de index.

Als de index boven de 50 uitkomt, betekent het dat er meer kopers dan verkopers voor goud in de markt zijn. Opvallend is dat de index de laatste 3 jaar altijd boven de 50 stond. In mei steeg de index zelfs naar de nog niet bereikte hoogte van 55,8.

Larry McDonald – hoofd global macro strategy bij ACG Analytics – denkt dat een terugval bij in ieder geval de goudmijnbouwaandelen aanstaande is. In zijn optiek is de stijging van goud enkel gerelateerd aan het monetaire beleid van de Federal Reserve. Mocht de Fed toch de rente verhogen dan zal goud daar flink onder te lijden gaan hebben. Mcdonald:

Gold miners are being driven by Fed policy, and they’re driven by the $10.5 trillion that’s in zero interest government bonds in the world. You’ve had a massive student body move back into the gold miners in a big way, so they’re very overbought here

Hij vergeet daarbij dat ook een eventuele Brexit positief bij draagt aan de prijs van het edelmetaal. Analisten van Capital Economics geven aan dat goud tot 1400 dollar per ounce zou kunnen stijgen wanneer de Britten voor een Brexit zouden stemmen op 23 juni. Los van die mogelijkheid zien de analisten de prijs van goud in 2017 sowieso naar de 1400 dollar stijgen.

Ira Epstein, strateeg bij de Linn Group, meent dat de lage rente op staatsobligaties in Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk afgelopen week er voor zorgde dat goud weer stijgt. Het is de ideale “store of value” temidden van economische onzekerheid. Epstein:

That is scaring the living heck out of people. You have a combination here where it’s very hard for anyone to be anything but long the gold market if you’re a safe-haven player

Ook Daniel Hynes – grondstoffen strateeg bij ANZ – geeft verschillende redenen voor de aanhoudende interesse in goud. Ten eerste het onzekere beleid van de Federal Reserve aangaande uitstel van renteverhoging, ten tweede de lage of zelfs negatieve rentevoeten in Japan en Europa. Ten derde noemt ook hij de onzekerheid rondom een Brexit. Ook Hynes meent dat dit laatste punt er voor kan zorgen dat goud door de 1400 dollar per ounce kan breken.

Grote afwezige bij alle ondervraagden lijkt de tegenvallende economische groei in China.

Bronnen: Finanzen, CNBC, Wall Street Journal

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]