Gold Fields ontkent interesse in samengaan met AngloGold

Bloomberg gaf aan dat de Zuid-Afrikaanse goudmijnbouwbedrijven AngloGold Ashanti en Gold Fields interesse hebben om te fuseren. Volgend op die geruchten stegen de aandelen van beide bedrijven significant.

Nochtans werd het artikel, waarin AngloGold’s CEO werd geciteerd, ontkend door AngloGold.

Mochten de twee bedrijven fuseren dan zou dat het op twee na grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld vormen en een gecombineerde marktwaarde kennen van zo’n 8 miljard dollar.

Dat te vormen bedrijf zou jaarlijks zo’n 6 miljoen ounces goud produceren, waarmee het aansluit bij Newmont Mining Corp. en Barrick Gold Corp., die beide megadeals hebben weten te sluiten de afgelopen maanden met respectievelijk Goldcorp en Randgold Resources.

Het artikel beweerde dat Gold Fields graag zou willen fuseren met AngloGold Ashanti om vervolgens Gold Fields CEO Nick Holland te citeren.

Holland: “If you are going to survive in the long term, you are going to have to look at consolidation”

Evengoed lijkt het tot nu toe vooral om geruchten te gaan. AngloGold en Gold Fields blijken namelijk helemaal niet zo happig op een fusie.

De geruchten zetten de aandelen evengoed flink hoger, op respectievelijk 2,4 en 4 procent. Gold Fields deed zelfs even een plus aan van 8 procent.

Na het sluiten van de JSE (Johannesburg Stock Exchange), kwam Gold Fields echter met een verklaring waarin de geruchten uit het Bloomberg artikel werden ontkend en zij zich volledig distantiëren van de verklaring.

Kelvin Dushnisky, de CEO van AngloGold, zal volgende maand een strategie-update geven, wanneer het haar jaarresultaten presenteert. Analisten verwachten daarbij nog steeds weinig veranderingen in eerder aangekondigde plannen.

Sinds Dushnisky in de herfst afgelopen jaar CEO werd van AngloGold is er sprake van speculatie dat het bedrijf haar Zuid-Afrikaanse activa af wil stoten en zich zal laten hernoteren in Londen.

Gold Fields’ woordvoerder Sven Lunsche gaf aan dat er geen besprekingen hebben plaatsgevonden of dat er überhaupt besprekingen worden overwogen betreffende potentiele fusie.

Hij maakte duidelijk dat, ondanks constante verliezen bij haar Zuid-Afrikaanse goudmijnen, dat het bedrijf zich volledig blijft concentreren op haar Zuid-Afrikaanse mijnen.

Naast de Zuid-Afrikaanse activiteiten exploiteert Gold Fields goudmijnen in Ghana, Australië en Peru.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg

Foto: Flickr