Frank Holmes: beleg minstens 10% in fysiek goud

Frank Holmes is een van de bekendste stemmen in het Amerikaanse beleggingslandschap. Hij is chief executive en ook de chief investment officer van US Global Investors. In die hoedanigheid heeft hij een goede visie op het gemiddelde beleggingsgedrag van de Amerikaan. De firma die hij beheert, heeft zowat 762 miljoen USD activa onder beheer.

Belangrijk is dat Frank Holmes een duidelijke richting aangeeft: hij zou minstens 10% van de portefeuille beleggen in fysiek goud en zou langlopende obligaties volledig vermijden.

Daar zijn we het volmondig mee eens, maar we denken zelfs dat 10% goud niet voldoende zal zijn om de portefeuille te beschermen tegen een fiasco op de financiële markten. We denken dan onder andere aan een groot probleem met een bepaalde valuta, een ontsporing van bepaalde geopolitieke risico’s, en andere.

Ook vanuit fundamenteel standpunt zijn goud en zilver zelden zo aantrekkelijk en interessant geweest. Je moet weten dat de belangrijkste aandelenmarkten overal ter wereld reeds op recordkoersen staan. Traditionele aandelen, vooral in de VS, bieden waarschijnlijk slechts een beperkt potentieel. De grondstoffen daarentegen zijn zelden zo laag gewaardeerd geweest ten opzichte van aandelen zoals nu.

Daar moet je van profiteren. Goud en zilver hebben enkele goede dagen achter de rug, waarbij ook de goudmijnaandelen mooi hoger konden gaan. Voor 2018 bieden goud en zilver en ook de goudmijnen een van de beste verhoudingen tussen risico en rendement. Dat heeft te maken met het feit dat beleggers ongelooflijk negatief staan ten opzichte van edelmetalen, en door het feit dat de cryptocurrencies zoals Bitcoin en dergelijke een groot deel van deze markt hebben ingepalmd.

Tot nader order blijven goud en zilver echte stores of value. Dat hebben ze al 5000 jaar bewezen, en het ziet er naar uit dat ze ook in 2018 hun rol volledig zullen opnemen.

[xyz-ihs snippet=”goud”]