Financieringsspecialist ING stapt over naar edelmetaalfonds

ING

Andor Lips – financieringsspecialist in metalen en mijnbouw bij ING – is overgestapt naar het Commodity Discovery Fund (CDF) van Willem Middelkoop. Naast zijn voormalige werkzaamheden bij ING is hij ook als adviseur verbonden aan de Europese Commissie op het gebied van R&D in de grondstofsector. Hij heeft per begin mei de overstap gemaakt.

Gepromoveerd geoloog en oud-ondernemer in metalen Lips, sinds 1993 actief in de exploratie van grondstoffen, geeft aan:

Het is het juiste moment om in te stappen. Ik vond ING een prima werkgever, maar ik wilde na die jaren terug naar mijn roots, vroeg betrokken zijn bij ontwikkeling van bedrijven. Deze markt is veel opwindender

en

Vanuit mijn achtergrond verwacht ik de komende tientallen jaren een toenemende aandacht vanuit investeerders voor het thema van grondstoffenschaarste. De basisfilosofie van het Commodity Discovery Fund sluit naadloos aan bij mijn visie. Het feit dat het fonds de afgelopen jaren is blijven groeien is voor mij een bewijs van de kracht van dit bedrijf. Het verder uitbouwen van het Commodity Discovery Fonds lijkt me daarom een geweldige opportunity

Het CDF presteerde afgelopen jaren matig, gelijk de ingezakte grondstoffenmarkt. De laatste kwartalen kende het fonds van voormalige goudhandelaar en RTL-beurscommentator Middelkoop echter een sterke opgang. April gold met 29 procent rendement als een recordmaand. Het Commodity Discovery Fund heeft dit jaar al 74 procent aan positief rendement geboekt.

Het CDF heeft volgens Middelkoop een omvang van 40 miljoen euro. Dat zou dit jaar door kunnen groeien naar 100 miljoen euro. Voornaamste grondstoffen waarin geïnvesteerd is zijn goud en zilver, daarnaast staat het portfolio ook bloot aan basismetalen en enkele “rare earths”, zeldzame grondstoffen. Het fonds investeert voornamelijk in Noord en Zuid Amerika in exploratie en mijnbouwbedrijven.

Voormalig goudhandelaar Middelkoop kocht Commodity Discovery Fund-partners uit en liet daarna vijf participanten in zijn fonds met 600 participanten toe. Hij bezit zelf 50 procent van de aandelen. Lips is nu behalve partner ook aandeelhouder geworden. Terence van der Hout, sinds 2011 werkzaam als researcher, is begin mei ook toegetreden tot de directie.

Het bedrijf richt zich zo veel mogelijk op bedrijven met overname potentie. In april kende zij, sinds de start van het fonds, de 36e overname binnen portfolio.

Bronnen: DFT, CDF, IEX, Financial Investigator

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]