Financial Times begrijpt goldbugs nu beter

Rana Foroohar, Global Business Columnist en Associate Editor bij de Financial Times, heeft de zogheten “gold bugs” nooit begrepen. Wat haar betreft waren het “paranoïde mensen”.

Maar nu zowel centrale banken als miljardairs het steeds meer over goud hebben begint ze zich toch wat zorgen te maken. Een opvallend bericht in een krant die normaliter goud niet bepaald hoog heeft zitten.

Foroohar geeft aan dat ze geen goud heeft gekocht (nog niet), hoewel zij in augustus wel haar volledige aandelenportefeuille van de hand heeft gedaan.

Dat besluit was enigszins pijnlijk, gezien de recente opleving van de S&P 500, schrijft ze. Toch is het er een waar ze geen spijt van heeft.

Volgens haar zijn zowel de Amerikaanse tech-aandelen als obligaties niet langer als veilige belegging te bestempelen, hoewel ze ook gelooft dat de prijzen nog enige tijd kunnen blijven koersen op huidige hoge niveaus.

Ze gelooft echter dat de Amerikaanse aandelenkoersen nog hoog kunnen blijven om precies dezelfde reden dat beleggers ooit in goud moeten gaan.

Volgens haar heeft analist Luke Gromen die logica goed uiteengezet in een recente nieuwsbrief.

Hij berekende dat de jaarlijkse kosten in de VS aan Medicare, Medicaid en Social Security, plus de defensie-uitgaven plus de rente op schuld, 112 procent van de jaarlijkse belastinginkomsten zijn.

Dat totaal is gestegen van 103 procent 15 maanden geleden, terwijl dit twee jaar geleden nog slechts 95 procent betrof.

Reden hiervan is dat de overheidsinkomsten zijn gedaald door de belastingverlagingen van president Donald Trump. De opbrengsten van deze verlagingen hielp de aandelenkoersen vervolgens verder te laten stijgen.

Gromen: “The US has become utterly dependent on asset price inflation for tax receipts. The only way the US will be able pay its yearly bills is for asset prices to climb on their own, or for the Fed to print enough money to make asset prices rise”

Foroohar verwacht dat de Fed alles zal doen wat nodig is, maar op langere termijn zal deze financieel gemanipuleerde groei het vertrouwen in de dollar uithollen.

Tel daarbij de de-globalisering op, zeker ook te zien aan de verschillende richtingen die de VS en China kiezen, en er lijkt zich een “perfect storm” te vormen.

Een die de goldbugs in de kaart speelt. Vandaar ook dat ze het niet gek vindt dat ze steeds vaker voorkomen, aldus Foroohar.

Bron: Financial Times

Foto: Flickr