Crescat Capital: “Edelmetalen behoorlijk ondergewaardeerd”

Bij vermogensbeheerder Crescat Capital is men van mening dat het slechts een kwestie van tijd is voordat huidig overgewaardeerde markten instorten.

De vermogensbeheerder is met 50 miljoen dollar onder beheer niet bepaald groot te noemen maar weet al jaren beter dan de markt te presteren.

Vorig jaar presteerde het met haar Global Macro Fund beter dan de S&P 500 Index en kende daarbij een rendement van 41 procent.

Daarmee was het nummer twee op de lijst van Bloomberg’s best presterende fondsen. Volgens het bedrijf zijn er nu genoeg indicatoren die aangeven dat een recessie op de loer ligt.

Bij Crescat zijn daarbij edelmetalen de meest geliefde hedge tegen het ongebreidelde printen van fiat valuta en de overgewaardeerde aandelenmarkten, aldus oprichter Kevin Smith.

Volgens hem is goud zwaar ondergewaardeerd in verhouding tot de omvang van al het geld dat er wereldwijd rond klotst.

Sinds 2005 groeide de mondiale monetaire basis van de centrale bank in dollars jaarlijks met 11,6 procent. Deze wordt vandaag de dag gewaardeerd op liefst 20,5 biljoen dollar.

Volgens Crescat zal de prijs van goud in de loop der tijd die groei weer gaan bijhouden en is het edelmetaal op het moment nog steeds ondergewaardeerd.

Dat goud hoger ging gelijk met het massaal printen van geld was het geval van 2005 tot 2012, maar vanaf 2013 begon de goudprijs hiervan af te wijken.

Volgens Crescat omdat dat extra geld er niet voor zorgde dat de inflatie werd aangewakkerd maar het vond wel zijn weg naar financiële activa als aandelen- en schuldenmarkten.

Aandelen zijn op het moment bijzonder hoog gewaardeerd ten opzichte van onderliggende fundamentele waarden, of sterker, op het hoogste niveau ooit.

En met negatief renderende staatsobligaties, ter waarde van meer dan 15 biljoen dollar, en de monetaire versoepeling door centrale banken wereldwijd, is Crescat van mening dat de edelmetalen zich in het beginstadium bevinden van een langdurende bullmarkt.

Vorig jaar gaf Crescat Capital al aan overtuigd te zijn van een aankomende bearmarket in aandelen en dat een positie in edelmetalen en mijnbouwaandelen in betreffende edelmetalen een prima mogelijkheid biedt om daarvan te profiteren.

Bron: Crescat, Phil Stock World, Value Walk

Foto: Flickr