Festivalseizoen India zorgt voor verzevenvoudiging goudimport

De vraag naar fysiek goud in China en India, de twee grootste goudimporteurs van de wereld alsook absoluut grootverbruikers van het edelmetaal, neemt de afgelopen maanden weer toe.

Na de grote verstoring van de Indiase goudmarkt vorig jaar, voornamelijk gedreven door de demonetisatie-actie van premier Modi in november, lijkt zeker de Indiase markt weer op te klaren.

Er lijkt een zeker optimisme over de toekomstige goudimport van het land als gevolg van de overtuiging dat het niet slechter meer kan na rampenjaar 2016.

De Indiase goudmarkt raakte compleet verstoord.

Ten eerste door een hogere importheffing, vervolgens een strenger toezicht op verkopen, waarna juweliers in staking gingen en de markt maanden op slot zat, en uiteindelijk kreeg heel India ook nog eens te maken met een volledige afschaffing van grotere denominaties geldbiljetten in november.

Hierdoor werd het velen onmogelijk gemaakt om überhaupt eten te kopen, laat staan goud, aangezien zij eerst dagenlang in de rij moesten staan om hun geld in te wisselen of een bankrekening te openen.

Daarnaast werden er nog vele pogingen ondernomen door de Indiase overheid om niet langer in fysiek goud te investeren maar in “papiergoud” middels goudobligaties en dergelijke.

Dat daardoor de goudimport over heel 2016 een groot gedeelte terugviel dat was in te calculeren, maar de Indiase liefde voor goud die blijft. Daar kan geen overheidsingrijpen iets aan veranderen.

In januari bleek de goudimport volgens officiële gegevens weer op 60 ton te staan. In februari was dat 50 ton, een stijging van meer dan 82 procent ten opzichte van dezelfde maand het jaar daarvoor.

Maart zal hoogstwaarschijnlijk echt een klapper geven. Er wordt verwacht dat de Indiase goudimport een verzevenvoudiging zal zien ten opzichte van maart 2016.

Tegenover Bloomberg gaf een persoon, die niet genoemd wil worden omdat de gegevens officieel nog niet naar buiten mogen komen, die bekend is met de voorlopige gegevens van het Indiase ministerie van Financiën, aan dat de goudimport uit zou komen op 120,8 ton.

Dat zou een stijging geven van maar liefst 582,5 procent ten opzichte van maart 2016. En daarmee lijken de zorgen voor de Indiase goudsector van 2016 voorgoed voorbij.

De Indiase feestdag Akshaya Trititya, komende 28 april, mag overigens voor die stijging voornamelijk verantwoordelijk worden gehouden.

Bronnen: The Hindu Business Line, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]