Ex-handelaar Deutsche Bank veroordeeld tot gevangenisstraf voor spoofing

Een voormalig edelmetaalhandelaar van Deutsche Bank is veroordeeld tot 12 maanden en een dag gevangenisstraf voor het “spoofen” van de futuresmarkten voor goud en zilver.

James Vorley, een Brits staatsburger die van 2007 tot 2015 bij Deutsche in Londen werkte, werd vorige week veroordeeld door het Northern District of Illinois.

Hij werd in september schuldig bevonden samen met Cedric Chanu, een andere ex-Deutsche handelaar. Tegen het tweetal was een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar geëist.

De veroordeling maakt deel uit van een zaak die het Amerikaanse Department of Justice in 2018 omschreef als de grootste strafrechtelijke handhaving van de futuresmarkt, na de aanklachten tegen Vorley, Chanu en zes andere personen.

Vorley en Chanu, die op 28 juni zal worden veroordeeld, werden veroordeeld voor het manipuleren van metaalmarkten door middel van een praktijk die wordt aangeduid als spoofing.

Hierbij worden valse orders geplaatst om de illusie van een aanzienlijk aanbod of vraag te wekken, waardoor de prijzen worden beïnvloed.

Computers annuleren vervolgens de orders voordat ze kunnen worden uitgevoerd. Het werd een illegale praktijk onder de Dodd-Frank Act van 2010.

Advocaat Roger Burlingame pleitte voor vrijlating onder toezicht van Vorley. Hij wees er daarbij op dat de veroordelingen betrekking hadden op handelsperiodes voordat de anti-spoofing bepaling van de Dodd-Frank Act van kracht werd. Vorley werd dan ook vrijgesproken van vijf andere fraudezaken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaf in een verklaring aan: “Specifically, Vorley placed fraudulent orders that he did not intend to execute in order to create the false appearance of supply and demand and to induce other traders to transact at prices, quantities, and times that they otherwise would not have traded”

Twee voormalige handelaren van Merrill Lynch moeten in juli voor de rechter verschijnen, en drie personen die bij JPMorgan Chase & Co van spoofing worden beschuldigd, zullen in oktober op soortgelijke gronden terechtstaan.

Deutsche betaalde in 2018 nog een boete van 30 miljoen dollar aan de Commodity Futures Trading Commission voor spoofing van edelmetalen op de futuresmarkten.

Amerikaanse toezichthouders hebben de afgelopen jaren de handhavingsacties tegen spoofing opgevoerd, waarbij de autoriteiten in oktober nog een boete van 920 miljoen dollar oplegden aan JPMorgan Chase.

Bronnen: Financial Times, Reuters

Foto: Flickr