ETF Securities hebben positieve outlook op goud

Hogere rentes, de verwachting van een hogere inflatie, een sterkere dollar: de marktreacties op het rentebesluit en de toelichting van Yellen lijken funest voor de prijs van goud.

De boodschap van Fed-president Janet Yellen vorige week dat de Amerikaanse economie zich goed ontwikkelt en dat daarmee een renteverhoging verantwoord was zorgde voor een nog verdere daling van het edelmetaal dan al het geval was.

Het edelmetaal heeft het er sinds juni 2016 maar moeilijk mee.

De goudprijs deed donderdag de 1124 dollar per troy ounce aan en dat bleek het laagste niveau sinds februari van dit jaar. Ondertussen koerst het edelmetaal op maandag weer rond de 1140 dollar per troy ounce.

De status van goud als veilige haven wordt dus flink ondermijnd en ook de sterk aantrekkende dollar heeft daar zeker mee te maken. Kreeg na de brexit het pond er van langs, ondertussen bestaat er bijna pariteit tussen de euro en de dollar.

Ten tijde van de presidentsverkiezingen deed de euro nog de 1,13 aan, tegenwoordig koerst het tegen de 1,045 ten opzichte van de dollar. Dat betreft een flinke tik voor de euro op vijf weken tijd.

Toch staat goud voor het jaar nog steeds op winst, ook ten opzichte van de sterke dollar, op een plus van 7 procent. Ten opzichte van die andere sterke munt – de euro – staat goud nog steeds een dikke 11 procent hoger dan aan het begin van het jaar.

Volgens Maxwell Gold van ETF Securities zal de huidige massale verkoop van goud van korte duur zijn. Gold vergeleek het huidige beleggingsklimaat met diverse vergelijkbare perioden uit het verleden en zag dat het edelmetaal helemaal niet zo slecht presteerde na een rentestap.

Volgens Gold reageren de goudmarkten momenteel vooral erg overdreven op de renteverhoging.

Ook Nitesh Shah, grondstoffen strateeg bij ETF Securities, ziet een gouden toekomst voor grondstoffen. Shah:

Wij denken dat de Fed voorlopig bewust achter de rentecurve aan zal blijven lopen. Op zijn minst gedurende geheel 2017. Dat betekent dat de reële rente laag zal blijven, en dat is goed voor goud en zilver

James Butterfill, ook van ETF Securities, ziet wanneer de dollar zijn rally doorzet goud uitbodemen op de 1050 dollar per troy ounce.

Uiteindelijk rekent ook hij erop dat het animo bij beleggers voor goud weer gaat toenemen. Begin volgend jaar om precies te zijn, als de eerste grote bedrijven hun kwartaalcijfers gaan publiceren.

Bronnen: IEX Profs, Barron’s, FD

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999