Eldorado Gold wil 877 miljoen dollar compensatie van Griekenland

Eldorado Gold Corp gaf op dinsdag aan dat het 750 miljoen euro of 877 miljoen dollar aan schadevergoeding eist van de Griekse overheid, wegens vertragingen in de uitgifte van vergunningen voor haar Skouries project in Griekenland.

Eldorado Gold betreft een goedkope goudproducent met producerende mijnen, exploratieverrichtingen en ontwikkeling in Turkije, Griekenland, Roemenië en Brazilië.

Tot de projecten behoren Skouries, Olympias en Perama Hill in Griekenland en Certej in Roemenië. Het bedrijf heeft zijn thuisbasis in Vancouver Canada.

Het geschil tussen Eldorado en de Griekse overheid aangaande de plannen in goudproductie en andere metalen in de noordelijke regio Halkidiki in Griekenland slepen zich al jaren voort, voornamelijk aangaande milieuregelgeving.

CEO George Burns gaf nu aan: “We hope that this matter can be resolved in an amicable manner without needing to go down the route of arbitration”

Eldorado beschuldigd Griekenland van de lange vertragingen in het uitgeven van noodzakelijke vergunningen. De Griekse overheid vindt dat het bedrijf een ontoereikend plan voorlegde om een metallurgische installatie te bouwen voor de Skouries en Olympias mijn.

In april gaf Eldorado echter aan dat een Grieks arbitragepanel had besloten dat het bedrijf een geldig technisch plan voor heeft gelegd om die metallurgische installatie daadwerkelijk te bouwen.

Voor haar Skouries project bevroor Eldorado afgelopen november investeringen en schortte verdere verrichtingen op, dit volgens eigen zeggen vanwege de vele jaren van vergunningsvertragingen.

Eldorado Gold wist uiteraard weinig te presteren dit jaar, mede vanwege het geschil in Griekenland. Kende zij rond deze tijd vorig jaar nog een piek van 2,92 dollar, deed het iets meer dan een week geleden een dieptepunt aan op iets meer dan een dollar.

Nu hoopt het op deze wijze verder te kunnen. Op het nieuws van de schadevergoeding stegen aandelen Eldorado Gold substantieel. Het aandeel eindigde de dag gisteren op een plus van 9,82 procent op een koers van 1,23 Canadese dollar.

Daarmee bereikte het een marktkapitalisatie van 976,63 miljoen dollar, met 794,01 miljoen uitstaande aandelen. Over de afgelopen 30 dagen kende het een gemiddeld volume van 969.632.

Gisteren was dat flink hoger op 2,02 miljoen aandelen die van eigenaar verwisselden.

Bronnen: Reuters, Equities

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]