Eerst goud, dan zilver.

Goud loopt qua prijsevolutie dikwijls voor op zilver bij start van nieuwe rally’s in prijs.

Die rally voor de prijzen van goud en zilver, is in elk geval nog niet gestart. Maar het duurt nu intussen ook wel lang genoeg. Een jaar is voldoende om de zwakke handjes uit de markt te zetten en het te positieve sentiment weer helemaal af te koelen. Afkoelen tot onder nul, is soms noodzakelijk…

Wat als we vandaag echt helemaal aan het einde staan van de correctie voor de prijzen van goud en zilver? (start correctie was augustus 2020)

Onze grafiek van zo dadelijk toont dat niet alleen, fundamenteel is daar ook bijzonder veel voor te zeggen. Redenen te over om de komende tien jaar fysiek edelmetaal in portefeuille te houden.
Over het waarom hebben we het vaak genoeg, laten we misschien nu eens simpelweg naar een lange termijn grafiek van de goudprijs kijken.

Welke info verwachten we te vinden?

De geschiedenis herhaalt zich misschien niet exact, maar er zit een cyclus in veel meer zaken dan enkel de seizoenen die zich elk jaar opnieuw herhalen…

Op 2 juli schreven we in deze nieuwsbrief dat de goudmarkt van 2021 heel veel lijkt op die van 2009.

Die uitspraak zouden we vandaag graag aanpassen. We hebben nu, met de onderstaande grafiek van de goudprijs in euro voor onze neus, toch een andere mening.

2021 lijkt uiteindelijk voor goud veel meer op het jaar 2007 dan 2009…

Hieronder dus onze grafiek van goud in euro over de heel lange termijn, van midden de jaren 1990 tot vandaag.

Goudprijs in euro, maandgrafiek. Logaritmische schaal.
Merk op dat we dit keer hebben gekozen voor een logaritmische prijsgrafiek. (merk ook op dat er vandaag absoluut niks aan de hand is met de prijsevolutie van goud! Dit is geen “verkeerde” grafiek om naar te kijken)Zo’n logaritmische weergave is heel handig om rally’s en correcties op dezelfde schaal weer te geven. Op de bovenstaande grafiek wordt 10% stijging of daling in 2021, op dezelfde grootte weergegeven als dezelfde procentuele schommeling in het jaar 2000. (ook al waren de absolute prijzen in het jaar 2000 een stuk lager).

Om het verloop van stierenmarkten en berenmarkten te tonen, is deze weergave dus uitermate geschikt.

We trokken op de grafiek 4 paar lijnen van dezelfde kleur en je kan makkelijk zien waar ze voor staan:
Bordeaux voor de berenmarkt, dit is eigenlijk ook het stuk met de kleinste overeenkomst tussen beide periodes.
Geel dan, voor het eerste stuk van de rally. Dit is ook het stuk dat door de markt op dat moment bijna niet opgemerkt wordt. Hier is de overeenkomst op de grafiek al duidelijk groter.

En het wordt steeds beter:

De uitbraak, de “echte” start van de nieuwe stierenmarkt hebben we  Groen gemaakt. Dit is telkens de rally die wel iedereen opmerkt en nieuwe beleggers komen hier vaak voor het eerst aan boord.
2005-2006 en 2019-2020 vertonen zowel in snelheid als in totale winst in procenten, veel overeenkomsten.

Donkerblauw is waar we vandaag zitten. De eerste correctie NA de start van een nieuwe stierenmarkt. De zwakke handjes moesten er in 2006-2007 uit EN net hetzelfde zien we vandaag met een correctie die een stuk van 2020 en de eerste negen maanden van 2021 in beslag neemt.

De donkerblauwe lijn voor het stuk 2020-2021, heeft exact dezelfde hoek en neemt eventeel maanden in beslag dan die van 2006-2007. Indien de donkerblauwe lijn ook nu juist getekend staat op de grafiek, dan staan we nu helemaal aan het einde van die correctie die in augustus 2020 startte.

We kunnen dan uitkijken naar de andere (licht)blauwe lijn die vanaf 2007 volgde op de correctie en waar de fun pas echt startte.

Voor fysiek goud, kan dat een nieuw record betekenen in euro, tegen maart/april 2022. De gemiddelde waarnemer gaat dit nu niet geloven, maar dat is altijd zo aan het einde van correcties!

Die blauwe lijn gaat natuurlijk nog een heel stuk hoger, maar laten we dat pas in detail bekijken, wanneer dat nieuwe record voor goud in euro, er eerst effectief staat!

Nu fysiek goud kopen kan makkelijk. HIER indien je het meteen veilig en verzekerd bewaard wil. Liever munten? kijk dan hier bijvoorbeeld.

Zilver volgt dus goud meestal eerst op een afstandje, wanneer een rally in de prijzen start. Om dan vervolgens, eenmaal stevig in de rally, goud opnieuw voorbij te steken.
Dit past ook bij de kansen die we vandaag zien. Dit is de beste manier vandaag om je positie in zilver verder op te bouwen.