Een down day voor goud: geen paniek!

De afgelopen dagen waren enorm sterk voor de goudprijs. De problemen in de banksector hebben het gele metaal vleugels gegeven. Vandaag, maandagochtend, ziet het er in de Aziatische trading naar uit dat de goudprijs naar beneden komt. Dat doet sommige mensen er al meteen van uit gaan dat de bullmarket die begin dit jaar begon, achter de rug is. Eerlijk gezegd begrijpen we dergelijke redeneringen niet. Als het over aandelen gaat, dan is een daling een welgekomen correctie. Als het over goud gaat, dan mag er niet de minste daling gebeuren om het sentiment helemaal te laten omslaan.

Dat goud eens corrigeert, is geen wonder. Het edelmetaal was immers de grootste winnaar van 2016 binnen de Bloomberg Commodity Index dit jaar. De reden is heel eenvoudig vandaag: er heerst een risk-on modus op de aandelenmarkten. De Japanse aandelenbeurs knalt immers 7% hoger na berichten dat er weer monetaire stimulus aankomt, en ook in China doet de sterkere yuan blijkbaar de beleggers deugd.

Het gevolg was dat de goudprijs voor directe levering daalde met bijna 2% tot 1214 dollar per ounce in Singapore. Op 11 februari was het gele metaal nog gestegen naar een koers van 1263 dollar per ounce, meteen goed voor het hoogste peil sinds februari 2015.

Ook de mijnaandelen gingen lager.

Dit hoeft helemaal geen bezwaar te zijn. De correctie die we momenteel meemaken in de goudprijs is uiteindelijk nog helemaal geen probleem.

De sterke monetaire stimulus die we nog mogen verwachten in Europa en Japan zal de goudprijs blijven ondersteunen. Op een bepaald moment zal blijken dat de aandelenmarkten niet langer de economie kunnen negeren. Door het feit dat de goudprijs al vier jaar achterophinkt, zou de rebound wel eens veel sterker kunnen zijn dan mensen denken.

Het belangrijkste is de Dow-Gold ratio. Die geeft niet alleen de waardering aan van goud ten opzichte van financiële activa zoals goud, maar ook hoe mensen staan tegenover de risico’s in het financieel systeem.

Dat die risico’s hoger zijn dan ooit, blijkt uit de staat van de bedrijfsobligatiemarkt. Kijk maar eens naar de investment grade obligatiemarkt…

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]