Een beginnersfout

Een beginnersfout

 

Ik was eerder vandaag bij Goud999 en ik was verrast om te horen dat beleggers de voorbije weken massaal goud verkochten. 

Ik sprak ook een andere goudhandelaar die mij dit verhaal bevestigde: beleggers verkopen massaal goud. 

Ergens is het wel te begrijpen. Na 11 jaar wachten, maakt goud opnieuw een all-time high en dat is voor velen dan het ultieme signaal om de positie te dumpen. 

Je kan er bijna gif op innemen dat deze beleggers binnen enkele maanden serieus beginnen te vloeken en zich voor de kop slaan om de beginnersfout die ze hier maakten.

Het is toch niet omdat een activa na elf jaar een nieuwe all-time high maakt dat het daarom betekent dat dit ook de top is? Dat zou ongezien zijn. 

Nee, een nieuwe high na een lange consolidatie is gewoonlijk de start van een nieuwe bull-market. Zeker niet het einde ervan! 

Vergelijk het eens met de NASDAQ. De technologiesector topte in maart 2000 en deed er vervolgens 15 jaar over om die top weer te bereiken. 

Heel wat beleggers dachten er op dat moment niet eens over om in de techsector te stappen. We hadden immers de hoogste koers ooit bereikt en op zo’n moment zou het toch onzinnig zijn om in te stappen. Daarvoor was het toch te laat, nietwaar?

Wel, wie toen kocht, verdrievoudigde zijn inleg op amper zes jaar tijd. 

Met individuele techaandelen was er zelfs nog veel meer te verdienen. Nvidia was in 2015 te koop rond de $5 (nu $454), Tesla rond de $12 (nu $236) en Microsoft rond de $40 (nu $370). 

Nieuwe highs na een consolidatie van 10-15 jaar zijn een signaal van jewelste. Het vroeg namelijk heel wat kracht om de oude koersniveaus te overschrijden maar eens het gebeurt, vallen alle weerstanden weg. 

The sky is dan werkelijk the limit.

Iedereen die in het verleden kocht, heeft winst en beleggers die niet mee zijn met deze trend ontwikkelen stilaan een FOMO-gevoel en springen één voor één voor op de rijdende trein. 

Dat is wat we de komende 12-24 maanden kunnen verwachten. 

Toen de handel zondagnacht opende in Azië verpulverde goud de weerstand op $2.070 en bereikten we in een wip $2.150 per ounce. 

Een uitbraak om ‘U’ tegen te zeggen. Wie de goudmarkt een beetje heeft gevolgd de voorbije decennia weet ook dat men net op dit soort momenten alle zeilen bijzet om de goudprijs lager te duwen.

Het laatste wat men wil, is dat goud momentum krijgt en de vlam in de pijp schiet.

Dus werd voorspelbaar de prijs weer lager geduwd. Op dit moment noteren we $2.020 per ounce. 

Hetgeen we echter voor ogen moeten houden, is dat de kopers in de goudmarkt nu de centrale banken zijn en China en Rusland zullen ze zich echt niet uit het lood laten slaan door een dergelijke koersdaling.

Dat lukt misschien bij particuliere beleggers, maar Putin en Xi zijn toch van een ander kaliber. 

We zitten in een bull-market en tijdens een bull-market is iedere correctie een gelegenheid om in te stappen voor de laatkomers of bij te kopen voor degenen die reeds een positie hebben.

Buy the dip!

Groeten,

Maarten Verheyen