Duurdere USD kan goud onder druk zetten

De Amerikaanse dollar is momenteel bijzonder zwak ten opzichte van de EUR. Dat is goed nieuws voor de goudprijs, maar het is mogelijk dat het opwaartse momentum deze week wat achterblijft aangezien de Amerikaanse obligatierentes en een forse stijging van de USD roet in het eten kunnen gooien.

Het verslag over de non-farm payrolls van afgelopen vrijdag was bijzonder sterk. Het toonde immers aan dat er vorige maand 209.000 banen werden gecreëerd. Na het hoogste peil te hebben bereikt in zeven weken tijd, ging het gele metaal vorige vrijdag opnieuw fors lager. Hierdoor kwam er een einde aan drie opeenvolgende weken van stijging.

Ook de zilverprijs begint het knap lastiger te krijgen. Het witte metaal gaat immers mee lager in het zog van de goudprijs.

Volgens heel wat analisten is de stijging van de dollar een factor die de goud- en zilverprijs op korte termijn onder druk kan zetten. De Amerikaanse economie is vrij zwak geweest op het vlak van de economische cijfers. Als dan de arbeidsmarkt opnieuw aantrekt is dat een positieve factor voor het vertrouwen van de mensen. Door dat toegenomen vertrouwen, en als Trump geen al te gekke dingen meer doet, dan zou de Amerikaanse dollar wel eens kunnen herstellen.

Maar de verschillende analisten van wie wij de bijdragen hebben gelezen, zeggen dat een sterke dollar wel eens een kort leven beschoren zou kunnen zijn. Tegen die achtergrond is elke pullback van de goudprijs een koopgelegenheid op korte termijn. Hoewel de Amerikaanse dollar en de rentevoeten hoger zijn geklommen als reactie op de werkgelegenheidscijfers, zijn de verwachtingen voor de rentevoeten niet aanzienlijk gewijzigd.

Er is nog altijd 50% kans op een renteverhoging volgens de CME 30-daagse Fed Fund futures.

Een stijgende dollar hoeft zeker niet per se negatief te zijn voor de beleggers in de eurozone die in fysiek edelmetaal beleggen. De goudprijs in euro zal immers mee stijgen naarmate de dollar stijgt.

Een tijdelijke inzinking of dipje in de goudprijs is een ideale gelegenheid om bij te kopen. Beleggers in goud en zilver dienen steeds rekening te houden met de volatiliteit van de dollar. Dat is niets nieuws. Wie een langetermijnvisie aanhoudt, maakt echter gebruik van deze volatiliteit om bij te kopen op langere termijn.

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999