Duitsland repatrieert meer goud dan verwacht

Duitsland heeft dit jaar meer goud teruggehaald dan zij oorspronkelijk van plan was, zo verklaarde president Jens Weidmann van de Bundesbank, de Duitse centrale bank.

Duitsland, na de VS de grootste aanhouder van het edelmetaal, maakte vier jaar geleden bekend dat ze een groter deel van de goudvoorraad in eigen land wil gaan aanhouden.

Volgens Weidmann ligt inmiddels zo’n 1.600 ton goud op Duits grondgebied. Het afgelopen jaar werd er ongeveer 200 ton teruggehaald uit zowel Frankrijk als uit de VS.

Het jaar daarvoor was er ook al 210 ton goud teruggehaald uit Parijs en New York.

De centrale bank nam in eerste instantie 7 jaar de tijd om een deel van het goud uit New York en al het edelmetaal bij de Franse centrale bank over te plaatsen naar de goudkluis in Frankfurt.

Met die actie zou uiteindelijk de helft van de totale goudvoorraad in Duitsland terecht moeten komen. In totaal heeft Duitsland 3.381 ton goud.

Tijdens de Europese schuldencrisis kwamen verschillende Europese centrale banken onder druk te staan, omdat men zich zorgen maakte over de veiligheid van goudreserves in het buitenland.

De Bundesbank maakte vervolgens plannen bekend om een paar honderd ton goud terug te halen naar eigen land.

De uiteindelijke doelstelling was 1.700 ton goud terug in Duitsland tegen 2020 maar met huidige 1.600 ton en 200 ton aan repatriëring per jaar lijkt het aantal in 2017 al gehaald te worden.

Opvallend is ook dat Weidmann het initiatief heeft genomen om een wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten naar het naziverleden van de Bundesbank.

Weidmann heeft de historici Magnus Brechtken en Albrecht Ritschl gevraagd de zaak te onderzoeken.

Brechtken en Ritschl gaan ook onderzoeken wat de rol was van de voorloper van de Bundesbank, de Reichsbank, binnen het naziregime.

De Reichsbank hielp de nazi’s onder andere door een neprekening te creëren onder de fictieve naam Max Heiliger.

Op die rekening werd een flink deel van het in beslag genomen geld en goud van afgevoerde joden bewaard.

Bronnen: Business Insider, Reuters, Bild, FD

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]