Dollarkoers goud op hoogste punt sinds 2012, all time high in euro’s

Goud bereikte in dollars deze week een hoogste koers in zeven jaar tijd, na de zoveelste interventie van de Fed, de Amerikaanse centrale bank.

Dat gebeurde direct nadat er bijzonder dramatische Amerikaanse werkeloosheidscijfers naar buiten werden gebracht.

Goud futures gingen door het dak met een plus van 4,2 procent, nadat de Federal Reserve een volgende noodpakket lanceerde ter waarde van liefst 2,3 biljoen dollar.

Die interventie kwam direct na een rapport dat aantoonde dat de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor een derde week op rij recordhoogtes aan deed.

Het edelmetaal sloot de week gisteren af nabij het hoogste punt sinds eind 2012 op een koers net onder de 1.700 dollar per ounce. Vandaag zijn de markten gesloten wegens Goede Vrijdag.

Beleggers zijn huiverig en op zoek naar veiligheid, wegens de grote mogelijkheid van een verdere economische vertraging. Opvallend was overigens ook dat aandelenmarkten verder stegen.

Maar het vooruitzicht van een versoepelend monetair beleid en de lage rente voedt dus ook zeker de vraag naar edelmetaal.

Suki Cooper, edelmetaalanalist bij Standard Chartered: “Unprecedented monetary and fiscal stimulus, negative yielding debt and low interest rates for longer imply gold will continue to attract a flight to safety and quality”

Goud futures voor de levering in juni stegen met 4,1 procent tot 1.752,80 dollar per ounce op de Amerikaanse Comex markt in New York. De hoogste slotkoers sinds oktober 2012.

Het edelmetaal steeg deze week liefst 6,5 procent in een ingekorte handelsweek. De spotprijs voor goud steeg met 2,2 procent, tot 1.681,94 dollar per ounce.

De kloof tussen de New Yorkse futures en de spotprijzen in Londen is nog steeds hoog te noemen. Een teken van aanhoudende bezorgdheid over het toekomstige aanbod van fysiek edelmetaal.

Terwijl beleggers goud aan blijven kopen, voor zover dit beschikbaar is, is het als gevolg van de coronacrisis nog steeds moeilijk om fysiek goud op die plekken te krijgen waar de vraag het grootst is. Ook dat zorgt ervoor dat de futures prijzen blijven stijgen.

Peter Thomas, senior vice president bij Zaner Group: “People are paying the premiums over in the physical market and I think it’s rolling into the futures. It’s safe-haven buying. People are scared”

Over het gehele eerste kwartaal maakte goud al een mooie rit omhoog, met een plus van bijna 5 procent. Begin maart werd nog een voorlopige jaartop neergezet van 1.677 dollar per ounce. Daar koersen we ondertussen boven.

Ook in euro’s doet goud het bijzonder goed. Wie afgelopen week een goudstaaf van één kilogram wilde aankopen mocht daar – inclusief marge – meer dan 50.000 euro voor neertellen.

Met andere woorden: De goudprijs mag dan in dollars nog niet voorbij haar all-time high zijn gekomen van zo’n 1.900 dollar per ounce een kleine tien jaar terug, in euro’s breekt de koers maandelijks nieuwe records.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr