Bewapende criminelen bestelen Canadese goudmijn in Mexico

Het Canadese goudmijnbedrijf Alamos Gold meldt dat een groep gewapende overvallers haar goudmijnbouwplaats Mulatos in Mexico heeft overvallen.

Terwijl medewerkers van het bedrijf goud over aan het laden waren in een vliegtuig hebben de overvallers op de landingsbaan het goud onderschept.

Vervolgens is het goud overgeladen naar een ander, lichter vliegtuig waarmee de overvallers op spectaculaire wijze ontsnapten.

Een bewapende groep bestormde de goudmijn in het noorden van Mexico en stal goud- en zilverstaven van mijnbouwexploitant Minas de Oro Nacional.

Minas de Oro Nacional is een dochteronderneming van het Canadese Alamos Gold.

Het geeft in een verklaring woensdagavond aan dat de diefstal plaats vond bij de Mulatos-mijn in de staat Sonora.

Een groep van vijf zwaar bewapende overvallers vielen het veiligheidspersoneel aan. Zij waren op dat moment juist bezig de baren edelmetaal in een vliegtuig te laden.

Binnen 10 minuten laadden de overvallers het edelmetaal op in een apart vliegtuig dat langszij het vliegtuig was geland.

Dat ontsnappingsvliegtuig, een Cessna 206, steeg vervolgens op naar een bergketen, aldus Minas de Oro Nacional. De hoeveelheid en de waarde van de gestolen baren werd niet vermeld.

Woordvoerster van Alamos, Rebecca Thompson, zegt dat niemand gewond raakte tijdens de overval. Ze geeft daarnaast aan dat het verlies door de verzekering wordt gedekt.

Mijnwerkersvereniging Sonora (AMSAC) geeft aan dat het al het tweede incident betreft op een Sonora-mijn.

Mineria Penmont, een dochteronderneming van Fresnillo Mining, werd een paar weken geleden ook al overvallen door een zwaar bewapende groep overvallers.

AMSAC verzocht de lokale wetshandhaving om meer met mijnbouwbedrijven samen te werken omtrent veiligheid, wegens de grotere instabiliteit toe te schrijven aan de impact van het coronavirus.

AMSAC: “During this sanitary emergency … the industry is in a transition stage in its operations in order to adhere to the federal and state government orders, which makes it a vulnerable target for organized crime”

In een rapport geeft Mike Parkin, analist bij National Bank, aan dat het mogelijk ging om 2.600 ounces aan goud- en zilver-baren. Bevestiging van dat cijfer is er echter niet.

Mocht dat onverhoopt toch kloppen dan zou de gestolen waarde ongeveer tussen de 4 en 5 miljoen dollar liggen tegen huidige koersen.

Bronnen: Kitco, BNN Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr