Dollar op laagste koers in jaar

De dollarindex, een maatstaf voor de kracht van de dollar tegenover andere belangrijke wereldmunten, noteert op zijn laagste niveau sinds april vorig jaar. Tegenover de euro is de dollar nu het zwakst sinds februari 2022.

Dit is interessant voor ons, want in de financiële markt heerst het algemene idee dat een dalende dollar een gunstig teken is voor edelmetalen.

Dus wanneer ‘koning dollar’ onder druk staat, zou goud feller schijnen.

Dit klinkt niet alleen logisch, maar blijkt in de praktijk ook waar te zijn. Rally’s van edelmetalen zoals goud en zilver gaan effectief een stuk vlotter wanneer de dollar in waarde daalt. Voor de korte termijn lijkt die stelling dus zeker te kloppen.

Op de lange termijn verandert dit beeld enigszins. Want daar blijkt de dollarkoers van minder belang te zijn voor goud.

Om dat aan te tonen, is het voldoende om naar de wisselkoers te kijken van de euro tegenover de dollar:

Dollar op laagste koers in jaar

EUR/USD – maandgrafiek sinds 1999- klik op de grafiek voor een grotere weergave.
bron grafiek: www.goud999safe.com.

De euro/dollar verhouding noteert op het moment van schrijven (juli 2023) ongeveer 1,125. Dat is precies hetzelfde niveau als in februari 2022, maar ook als in februari 1999, net na de introductie van de euro.

Ondanks continue schommelingen tussendoor, zijn de euro en de dollar redelijk stabiel ten opzichte van elkaar gebleven over een periode van bijna vijfentwintig jaar.

We hebben al vaker vermeld dat de goudmarkt na de introductie van de euro een “nieuwe” goudmarkt werd. Op lange termijn heeft goud geen zwakke dollar meer nodig om vooruitgang te boeken, anders hadden we duidelijk niet zoveel resultaat mogen verwachten sinds 1999.

Want de prijs van goud in euro’s noteert vandaag maar liefst 580% hoger dan in 1999. Bijna zeven keer zo hoog dus, als bij de introductie van de euro:

Dollar op laagste koers in jaar

goudprijs in euro – maandgrafiek sinds 1999- klik op de grafiek voor een grotere weergave.
bron grafiek: www.goud999safe.com.

Het is duidelijk dat, vergeleken met alle ‘fiat’-valuta’s zoals de dollar, euro en yuan, goud zich simpelweg in een klasse apart bevindt.

Bovendien is het voor spaarders en beleggers interessant dat goud ook weinig correlatie heeft met andere activa zoals aandelen, obligaties of vastgoed.

En als we nog een voordeel van goud mogen benoemen: Centrale Banken kopen het gele metaal de laatste jaren redelijk massaal. Goud wordt door hen gebruikt als ultieme reserve. Als het een keer helemaal fout loopt met het financiële systeem, zal het via het goud van Centrale Banken, opnieuw kunnen worden opgestart. Goud als “ultieme verzekering” voor je portfolio dus.

Zoals je hierboven op de grafiek kan zien, reageerde de goudprijs wel degelijk op muntontwaarding en extra schuldopbouw, door de afgelopen 25 jaar terrein te winnen tegenover alle wereldmunten.

Dat is de prijs van goud, maar wat met de echte waarde van goud?

Hoewel de prijs dus flink is opgelopen sinds 1999, zijn de hoeveelheid geld in omloop en vooral de schulden die de wereldeconomie met zich meedraagt, ook meer dan proportioneel mee gestegen met de oplopende goudprijs. De balans van de Europese Centrale Bank bijvoorbeeld, is (afgerond) 8x zo groot als in 1999.

Als we dus goud beschouwen als de ultieme reserve van het financiële systeem, dan kunnen we concluderen dat er van een echte stijging van de goudprijs sinds 1999, nog helemaal geen sprake is. Want eigenlijk moeten we corrigeren voor de monetaire omstandigheden in het globale financiële systeem.

In 1999 vertrokken we vanaf een goudwaardering die waarschijnlijk het goedkoopste was in de gehele financiële geschiedenis.

Vandaag is de prijs in euro’s en dollars al fors hoger, maar er is nog helemaal geen opwaardering van goud in het systeem geweest. Goud heeft enkel de hoeveelheid extra geld die gedrukt werd sinds 1999, gevolgd. De waardering van goud is dus eigenlijk nog helemaal niet opgelopen.

Voor ons biedt goud vandaag dus eigenlijk net dezelfde kans als in 1999. In vergelijking met zowat alle andere activa vandaag, is goud goedkoop. Als je het ons vraagt, zelfs veel te goedkoop…

Tot slot keren we nog heel kort terug naar de Amerikaanse dollar: Wat de koers van de dollar de komende weken zal doen, is koffiedik kijken. Technisch ziet het er voor de dollar niet zo fraai uit, maar tegelijk is de dollar nu wel flink oververkocht op heel korte termijn.

We verwachten sowieso dat het enorm oplopende begrotingstekort in de VS binnenkort op de radar zal komen in de financiële pers. Ook wij komen daar binnenkort op terug, want dat kan invloed hebben op zowel de koers van de dollar, als de edelmetalen.

Uw positie in goud verder opbouwen, dat kan hier makkelijk en efficiënt.