Dit ene woordje zegt het allemaal

Joe Biden publiceerde het budget van de Verenigde Staten en de cijfers werden op een iets andere manier gepresenteerd dan we dat gewend zijn.

In de tabel was plots sprake van “real net interest”.

Dat cijfer is de rentevoet NA aftrek van inflatie.

Voor 2021 is deze 0,2% negatief.

Hetgeen Biden hier dus eigenlijk zegt, is dat geld lenen gratis is zolang de inflatie maar hoger ligt dan de rente.

Dat sluit mooi aan bij de uitspraken van Yellen die minder lijkt te focussen op de hoogte van de schuldenlast en de aandacht verlegt naar de kostprijs ervan.

Door de historisch lage rente zijn de schulden bijzonder goedkoop en dan staat niets in je de weg om de schulden te blijven opstapelen.

Die hoge schuldenlast maakt je echter wel kwetsbaar en een minieme rentestijging kan een flinke hap uit je budget nemen.

Wanneer de rente bijvoorbeeld 5% zou bedragen, zouden de interestbetalingen 39% van de inkomsten opeten.

Niet dat Biden rekening houdt met een rentestijging.

In zijn budget blijft de reële rente tot 2028 negatief.

Anders gezegd: tot 2028 zal de inflatie hoger liggen dan de rente.

Transitory, huh?

Het budget toont verder ook dat we ook het komende decennium geen budget in evenwicht meer zullen zien. Tekorten zover het oog kan zien.

Wie zal die tekorten financieren? Welke belegger heeft interesse in een obligatie met een negatieve reële rente?

Door opeens te spreken over “real net interest” in plaats van “net interest” maakt de VS wel heel expliciet dat het huidige pad nog lange tijd bewandeld zal blijven. Duidelijker kan je eigenlijk niet zijn.

Via Yellen is er een direct lijntje richting de Federal Reserve en wie twijfelt er nog aan dat de centrale bank ook in de toekomst de Amerikaanse overheid zal blijven faciliteren?

In Rusland lijken ze de boodschap begrepen te hebben en kondigde men aan nu ook de laatste dollaractiva in de verkoop te zetten.

Het land zal enkel nog investeren in goud, Yuan, de euro, de Yen en het Britse Pond.

En alsof het allemaal nog niet genoeg is, dreigt Rusland er ook nog mee om de olieverkopen niet langer in dollars af te rekenen en zo de petrodollar ter discussie te stellen.

Rusland speelt het spel niet meer mee, en ik adviseer je om dit voorbeeld te volgen.