Goud veert op na tegenvallende Amerikaanse werkgelegenheidscijfers

Goud stijgt vandaag na een week van verlies. Reden hiervoor is te vinden in een kleiner dan verwachte stijging van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers.

Dat zorgt ervoor dat er minder bezorgdheid is dat de Federal Reserve stimuleringsmaatregelen snel zal terugschroeven.

Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid steeg het aantal werknemers vorige maand met 559.000. De mediaan in een peiling van economen door Bloomberg ging uit van een toename met 675.000.

De dollar en Treasury yields daalden aanvankelijk na het rapport. Goud zag in mei de hoogste stijging in 10 maanden tijd, door de zorg dat snellere economische groei inflatie zou aanwakkeren.

De gedachte was dat overheden en centrale banken vervolgens steunmaatregelen in zouden trekken.

Maar hoewel de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers positief waren in mei is die stijging waarschijnlijk niet genoeg om de Federal Reserve aan te sporen beleid te wijzigen, aldus Naeem Aslam, hoofd marktanalist bij Ava Trade.

Goud staat ondertussen meer dan 1 procent hoger vandaag, nadat het gisteren 2 procent was gedaald. Voor de week staat het op een verlies van iets meer dan een half procent.

John Feneck, oprichter van Feneck Consulting, geeft aan dat de goudprijs en de goudmijnbouwaandelensector zullen blijven profiteren van de zwakker dan verwachte werkgelegenheidscijfers.

Feneck: “Another disappointment and in line with what we have been predicting for months: that job recovery will take a long time, as Americans have become used to handouts”

Ook positief voor de goudmarkt is dat de looninflatie blijft toenemen. Het rapport meldt vandaag dat de gemiddelde uurlonen in mei met 14 cent of 0,5 procent stegen tot $25,60. De stijging volgt op de loonsverhoging van 0,7 procent in april.

Standard Chartered verwacht dan ook meer opwaarts potentieel voor goud.

Edelmetaalanalist Suki Cooper: “The fact that the Fed only looked at inflation as transitory helped push the gold price higher. The ETFs have had a 50-tonne inflow. What is impressive is that the ETF inflow has been able to offset some of the weakness in Indian gold demand”

De investeringsbank is van mening dat eerst de 1.900 dollar per ounce en vervolgens de 1.960 dollar per ounce gebroken gaan worden de komende maanden.

Cooper liet weten dat zeker de 1.900 dollar een kritiek niveau betreft. De positionering van beleggers was daarbij een stuk zwaarder de laatste keer dat de prijs zich op dit niveau begaf (op het moment 1.893 dollar).

Ditmaal zitten tactische beleggers 17 procent minder in de markt en ook ETF-aanhoudingen zijn 4 procent lager. Een goed voorteken voor goud, aldus Cooper.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times, Kitco

Foto: Flickr