Wanneer we kijken naar de 17 grondstoffen die deel uitmaken van de CRB-index, dan zien we dat ze bijna allemaal noteren boven hun 200-daags gemiddelde en dus in een opwaartse trend zitten.
Bijna dus… behalve goud, want dat doet het voorlopig een stuk minder.
Blijkbaar hecht de markt meer belang aan het scenario van hogere inflatie op kortere termijn, maar niet op lange termijn, en gaat de goudprijs daarom ook niet fors hoger.
De goudprijs heeft dus voorlopig last om een bullish momentum te vinden. Die weerstand van 1800 USD per ounce blijkt moeilijker te kraken dan verwacht.
De Federal Reserve heeft echter duidelijk gesteld dat ze zullen toelaten dat de inflatie boven de doelstelling noteert, en ze zullen er zelfs naar streven.
Inflatie is als tandpasta: eens het uit de tube is, is het bijna onmogelijk om het er weer in te duwen. Dat beseffen de beleggers op dit moment nog amper.
Ondanks de sterk stijgende prijzen voor koper, hout en voeding, die naar het hoogste peil in vele weken zijn gestegen, zien de beleggers het potentieel van goud nog niet echt.
Maar zoals zo vaak wordt de toestand op korte termijn overschat en die op lange termijn onderschat. Beleggers doen er nog steeds goed aan om een deftige allocatie in goud en zilver op te nemen, naast het goedkope platina.
De meeste strategen raden 5 procent goud aan. Dat is in het kader van de huidige toestand op de markten veel te laag.
De risico/opbrengstverhouding van het goud is nog steeds bijzonder gunstig en zeer koopwaardig.