Chinese wetenschappers ontdekken hoe koper in ‘goud’ kan worden omgezet

Chinese wetenschappers hebben een manier gevonden waarbij ze van koper een nieuw materiaal weten te vervaardigen “bijna identiek” aan goud.

Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door een team van Chinese onderzoekers aan het Dalian Institute of Chemical Physics, de Chinese Academie van Wetenschappen in Dalian.

Volgens het onderzoeksteam zullen de bevindingen er volgens de South China Morning Post voor zorgen dat het gebruik van zeldzame en dure (edel)metalen in fabrieken drastisch kan worden verminderd.

DICP-professor Sun Jian en collega’s waren naar verluidt in staat enkele goudachtige eigenschappen te repliceren door een straal van heet, elektrisch geladen argongas op een koperen doelwit te schieten.

Het proces liet naar verluidt snel bewegende geïoniseerde deeltjes toe om koperatomen van het doelwit af te blazen. Toen de atomen afkoelden en condenseerden op het oppervlak van een opvangapparaat, werd een dunne laag zand geproduceerd.

Elke korrel van het geproduceerde zand was zo klein dat het een diameter van slechts enkele nanometers had, wat overeenkomt met een duizendste van de grootte van een bacterie.

Het resulterende zandmateriaal werd vervolgens in een reactiekamer geplaatst en gebruikt als katalysator om steenkool om te zetten in alcohol.

Een dergelijk chemisch proces wordt als zo geavanceerd en moeilijk beschouwd dat er van uit werd gegaan dat enkel edelmetalen dergelijke taken efficiënt aan zouden kunnen.

Hoewel het nieuwe materiaal niet bedoeld is om gouden munten te maken, de dichtheid blijft immers hetzelfde als dat van koper, zou het kunnen worden gebruikt als alternatief voor goud bij de productie van elektronische apparaten, zo menen de wetenschappers.

Elektronische apparaten zoals telefoons en computers bevatten edelmetalen als goud, zilver en platina. Schattingen geven aan dat er ongeveer een gram gouderts kan worden gevonden in zo’n 40 smartphones samen.

De onderzoekers beweerden verder dat het resulterende materiaal bestand is tegen hoge temperaturen, oxidatie en erosie.

Bronnen: Science Mag, South China Morning Post

Foto: Flickr