Chinese goudmarkt lijkt herstellende

Economische onzekerheid en de lagere opportuniteitskosten voor het aanhouden van goud zorgden in april voor een hogere goudprijs.

Dit gold voor zowel de Shanghai Gold Benchmark in Chinese renminbi (RMB) als de LBMA Gold Price in Amerikaanse dollars. Zij stegen respectievelijk met 5,1 en 7,7 procent.

De heroplevende Chinese economie en een appreciërende RMB ten opzichte van de Amerikaanse dollar hebben geleid tot een relatief zwakker presterende RMB-goudprijs.

De Chinese economie is daarnaast, na een slecht eerste kwartaal vanwege de coronacrisis, verder verbeterd.

Het aantal nieuwe COVID-19 gevallen bleef dicht bij nul en ongeveer 99 procent van de grote ondernemingen en 84 procent van de kleinere en middelgrote bedrijven hervatte activiteiten in april.

Het handelsvolume van Au(T+D) daalde in april met 50 procent ten opzichte van de maand ervoor tot in totaal 1.972 ton goud. Dit is te verklaren wegens de lagere volatiliteit van de goudprijs in april ten opzichte van maart.

Desalniettemin bedroeg het handelsvolume van Au(T+D) in april gemiddeld 5 miljard dollar per dag, 89 procent hoger op jaarbasis!

Financiële en economische onzekerheden als gevolg van de pandemie vormden de belangrijkste reden voor die groei in handelsvolume.

Ook de Chinese aanhoudingen in goud-ETF’s bleef groeien. De ETF-participaties in Chinees goud steeg in april met 2,2 ton tot 53,2 ton goud.

Als een van de best presterende activa in 2020 trekt goud dus niet alleen de aandacht van veel Westerse beleggers maar ook Chinese beleggers blijven oprecht geïnteresseerd in goud.

Volgens de China Gold Association was de verkoop van online sieraden tijdens de Dag van de Arbeid in 2020 153 procent hoger gekeken naar 2019.

Bovendien was de offline verkoop van gouden sieraden, volgens het Shanghai Commercial Development and Research Centre, tijdens de week van Moederdag 22 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Er was in april verder geen verandering te bemerken in de officiële goudreserves van de People’s Bank of China (PBoC), de Chinese centrale bank.

Volgens het Staatsministerie van Buitenlandse Zaken (SAFE) bedroegen de buitenlandse reserves van de PBoC in april in totaal 3.091 miljard dollar, wat neerkomt op een stijging van 1 procent of 31 miljard dollar ten opzichte van de maand ervoor.

De officiële goudreserves van de PBoC koersen sinds september 2019 al stabiel, op 1.948 ton of 3,5 procent van de totale reserves.

Bronnen: Goldhub, FX Street, CEIC DATA

Foto: Flickr