Chinese goudimport via Hongkong nabij hoogste niveau in 3 jaar tijd

China’s netto goudimport via Hongkong steeg in april ten opzichte van de voorgaande maand het meest sinds juni 2018.

De netto-import bedroeg 52,821 ton in april vergeleken met 16,545 ton in maart, zo blijkt uit gegevens van het Hong Kong Census and Statistics Department.

Dit stond in schril contrast met dezelfde periode vorig jaar toen de import via Hongkong voor het eerst sinds 2011 achterbleef bij de export, wegens de maatregelen tegen de coronapandemie.

StoneX-analist Rhona O’Connell: “Demand has been robust since the Chinese New Year, and so an increase in supply through Hong Kong is not a surprise, especially as the PBoC (People’s Bank of China) has released import quotas”

China heeft binnenlandse en internationale banken toestemming gegeven om grote hoeveelheden goud te importeren, zo meldde Reuters vorige maand.

Bernard Sin, regional director, Greater China bij MKS, zei dat de werkelijke importvolumes binnen de verwachtingen lagen – waarbij banken hun importquota in april hebben benut.

Sin: “Banks will continue to steadily import gold in May, as PBOC wants to manage the pace of RMB appreciation”

De totale Chinese vraag naar goud bedroeg in het eerste kwartaal 191,1 ton wat het hoogste kwartaaltotaal is sinds 2015, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council.

Dit was een enorme stijging van liefst 212 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Maar het was ook 4 procent boven het eerste kwartaal van 2019 – toen de vraag hoog lag – wat duidt op een echte opleving in de Chinese vraag naar goud.

Ondertussen is de Zwitserse export van goud naar het vasteland van China in april eveneens gestegen tot het hoogste niveau sinds december 2019.

Waar China de grootste goudconsument ter wereld is lijkt het tij ook in India te keren, de nummer twee goudconsument ter wereld.

Zij importeerde in april bijna 70 ton goud, wat minder was dan de 103 ton van maart – zo blijkt uit cijfers van Refinitiv GFMS.

Het cijfer voor maart was echter het hoogste in twee jaar tijd en de import van april was de op een na beste maand tot nu toe in 2021.

Bronnen: Leader Post, Reuters

Foto: Flickr