Bank of Thailand voegt 43,5 ton goud toe aan reserves

Na een relatief trage start van het jaar tonen centrale banken wederom belangstelling voor goud. Dit kan een belangrijke factor zijn voor de ondersteuning van de prijs, aldus analisten bij Commerzbank.

De Duitse bank citeerde gegevens van het Internationaal Monetair Fonds en merkte op dat de Bank of Thailand in april 43,5 ton goud heeft gekocht.

Andere centrale banken die vorige maand hun goudreserves hebben aangevuld waren onder meer Oezbekistan, dat 8,4 ton goud aankocht, en Kazachstan, dat haar goudreserves met 4,4 ton heeft verhoogd.

Commerzbank merkte ook op dat de centrale bank van India in maart 6,8 ton goud toevoegde en dat de centrale bank van Cambodja nog eens 5 ton van het edelmetaal aankocht.

De hernieuwde belangstelling van de centrale banken voor goud komt na een matige activiteit in het eerste kwartaal.

Volgens de World Gold Council (WGC) kochten de centrale banken tussen januari en maart gezamenlijk 95,5 ton goud, een daling van 23 procent ten opzichte van de aankopen tijdens het eerste kwartaal van 2020.

In haar trendrapport gaf de WGC te kennen dat de aankopen in het eerste kwartaal in lijn waren met de activiteit die tussen 2016 en 2017 werd waargenomen.

Hoewel de WGC verwacht dat centrale banken dit jaar aan het eind van de streep weer goud toevoegen geven analisten wel aan dat de vooruitzichten ietwat troebel zijn.

WGC: “Large, sporadic purchases and sales in recent months have made it difficult to determine a direction of travel for central bank demand in the short term. But our expectation remains for continued overall net buying for the year, as we believe positive sentiment towards gold is largely unchanged among the central banking community”

De World Gold Council zal meer inzicht geven in de vraag naar goud van centrale banken wanneer het later dit kwartaal haar jaarlijkse Central Bank Gold Survey publiceert.

Analisten van Commerzbank zeiden dat de hernieuwde vraag van centrale banken een belangrijke steunpilaar zal blijken voor de goudmarkt. Die opmerkingen komen op een moment dat de goudprijs weer boven de 1.900 dollar per ounce koerst.

Technische analisten van de Duitse bank zeiden dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de prijs weer boven de 2.000 dollar per ounce gaat koersen.

Bronnen: Kitco, WGC

Foto: Flickr