China’s goudimport uit Hong Kong zakt tot laagste punt in zeven maanden tijd

De Chinese goudimport vanuit Hong Kong betrof in augustus 51 ton. Dat is een daling van 15 procent ten opzichte van de 59 ton goudimport voor diezelfde periode in 2015. Het zegt echter niets over China’s daadwerkelijke goudbehoefte.

Toch lijkt het een bijzonder hard dalende trend, zeker ook gekeken naar de daling van 45 procent ten opzichte van de 91 ton goud die in juli werd ingevoerd. De 51 ton van augustus betreft het laagste maandelijkse volume sinds januari 2016.

De fysieke vraag naar goud door China, dat bekend staat als de grootste goudconsument ter wereld, heeft dit jaar te kampen met een flink hogere internationale goudprijs. Een prijs die in 9 maanden tijd zo’n 25 procent is opgelopen.

Maar toch is de Chinese goudimport dit jaar hoger dan in 2015. Vanaf januari is er in totaal 555 ton vanuit Hong Kong ingevoerd, zo’n 15 procent meer dan de 482 ton in diezelfde periode in 2015.

In combinatie met de goudimport vanuit Zwitserland, gebruik makend van de meest recente Zwitserse douane-gegevens, komt de totale goudimport voor China op 746 ton. Ook hier een stijging van 15 procent ten opzichte van de 648 ton voor diezelfde periode in 2015.

Ondertussen is China geleidelijk aan bezig zijn aanhoudingen in Amerikaanse obligaties af te bouwen. In juli hield het voor 1.22 biljoen dollar aan Amerikaanse obligaties aan, een daling van 22 miljard dollar ten opzichte van een maand daarvoor.

Dat betreft tevens de grootste daling in drie jaar tijd volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Mocht overigens ook maar een klein gedeelte van die Amerikaanse obligaties richting goud gaan, dan zou dat een parabolische stijging kunnen betekenen van de goudprijs. In vergelijking met obligaties is de goudmarkt minuscuul.

Bronnen: Platts, Scrap Register, Bloomberg, The Street

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]