China koopt goedkoop goud bij

China

In Jim Rickards’ nieuwste boek, the New Case For Gold, gaat hij in op de meest gehoorde kritiek aangaande een nieuwe goudstandaard; dat er niet genoeg goud zou zijn om het systeem te kunnen ondersteunen. Rickards geeft aan dat dit op bepaald prijsniveau wel zou kunnen werken. In een interview met Kitco heeft hij het daarnaast over China’s goudaccumulatie.

Rickards meent dat China de goudprijs middels de COMEX markt weet te manipuleren, zo kan het meer goud accumuleren tegen een lage prijs. Zodra China genoeg heeft, met hoeveelheden die de aanhoudingen van de VS moet evenaren, zal het de Chinezen worst wezen wat de prijs van goud zal doen, aldus Rickards. Hij denkt dat de goudprijs tegen die tijd zal exploderen.

In een stuk in het Financieel Dagblad werd afgelopen week duidelijk gemaakt dat er geen verschil bestaat tussen fysiek goud en ‘papiergoud’. Daarin legt de schrijver met de nodige scepsis uit dat hij graag de spannendste verhalen leest hoe de goudprijs kunstmatig wordt onderdrukt. Uit het FD:

Goldbugs, die goud als de ideale belegging zien, maken onderscheid tussen fysiek goud en papiergoud. Het hardnekkigste verhaal dat de ronde doet is dat de Amerikaanse grondstoffenbeurs COMEX elk moment zou kunnen omvallen. Goudbeleggers vragen zich dan ook af: hoe kan het dat toonaangevende media hier geen aandacht aan schenken? De reden dat dit soort verhalen alleen op dubieuze blogs verschijnen en niet in serieuze media is omdat het onzinverhalen zijn

Toch was op 12 mei bij Business Insider juist het COMEX verhaal te lezen:

The amount of physical gold in storage in COMEX versus the number of registered owners against each ounce is nuts. From a few owners per ounce, it jumped to 542 by this March. From the early 2000s to not long ago, the number of owners per ounce was basically flat and there was gold in the vault. If you showed up with a contract, you could walk away with gold.

Then starting in 2014 and trending to mid-2015, the number of registered owners moved strongly up. This was also a period when Comex sold down significant amounts of physical inventory, from several million ounces in vaults to well under 1 million ounces. Most of this gold moved out of the West to the East (China, Russia, India, Middle East)”

Of de COMEX nu wel of niet gemanipuleerd wordt, goud wordt in ieder geval door de Chinezen opgekocht. Met een laag percentage goud aan reserves, slechts 1,8 procent ten opzichte van de 73 procent van de VS, ook geen vreemd gegeven.

Bronnen: Business Insider, Kitco, FD

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]