China haalt direct banden aan met Taliban wegens Afghaanse grondstoffen

Er liggen voor duizenden miljarden aan zeldzame edelmetalen in Afghanistan en China en Rusland willen die maar al te graag hebben.

Enkele uren nadat de Taliban het land vorige week overnam wilde China al direct zakendoen met de nieuwe leiders.

Er liggen heel wat bijzonderheden in de grond, zoals lanthaan, cerium, neodymium, lithium, maar ook goud, zilver en zink. Volgens verschillende onderzoeken ligt er tussen de 1000 en 3000 miljard dollar aan grondstoffen.

Dat is 50 tot 150 maal de hele Afghaanse economie. De metalen kunnen worden gebruikt in tal van apparaten, zoals auto’s, telefoons en computers.

De lijst met bodemschatten in het Centraal-Aziatische land is indrukwekkend. Volgens een rapport van de United States Geological Survey van enkele jaren geleden zit er zo’n 60 miljoen ton koper, 2,2 miljard ton ijzererts en een grote hoeveelheid andere interessante grondstoffen en edelmetalen in de grond.

China wil de metalen maar wat graag hebben, aldus China-deskundige Fred Sengers. Volgens hem is het land al heel lang bezig met Afghanistan. Die interesse is er niet opeens nu de Taliban aan de macht is.

Sengers: “Chinese bedrijven hebben al jaren posities in het land. Ze zijn er al bezig met de winning van ijzer, koper, goud en lithium. China is de fabriek van de wereld en die draait alleen als er grondstoffen en energie naartoe gaan. Daar zijn dit soort materialen voor nodig”

Dat China nu zaken wil doen, verbaast sinoloog Boudewijn Poldermans niets. Volgens hem zijn de Chinezen pragmatisch en kijken ze niet naar het verleden van de extremistische groepering.

Voor onder meer lithium is een grote markt. Het wordt gebruikt in accu’s voor elektrische auto’s. Daar is nu al volop vraag naar, maar die zal explosief groeien doordat in de toekomst alle auto’s elektrisch moeten kunnen rijden.

Toch is er tot nu toe nauwelijks een industrie in Afghanistan opgezet om de bodemschatten uit de grond te halen. Er zijn wel pogingen gedaan door China. Dat investeerde in 2007 zo’n 3 miljard dollar in een kopermijn.

Maar vooral door een gebrekkige infrastructuur heeft dat nog weinig opgeleverd. Dat geldt ook voor enkele Chinese olieprojecten in het land. Maar wellicht gaat daar nu verandering in komen, mochten de Chinezen vrij spel krijgen in het land.

Bronnen: FMPRC, NU, RTL Nieuws

Foto: Flickr