China Gold Association: vraag naar goud blijft tegenvallen

Slecht nieuws blijft zich opstapelen gekeken naar de Chinese goudmarkt. De Chinese vraag naar sieraden zal naar verwachting een klap krijgen, als gevolg van de groeiende angst rondom de verspreiding van het coronavirus.

In een recent interview gaf Zhang Yongtao, CEO van de China Gold Association, aan dat de vraag naar sieraden hoogstwaarschijnlijk een flinke tik gaat krijgen in het land dat de grootste goudconsument ter wereld mag heten.

De angst voor het coronavirus lijkt zich net zo hard te verspreiden als het virus zelf, wat er voor zorgt consumenten liever veilig thuis blijven.

Yongtao: “People are not in the mood to shop for jewelry. Stores and shopping malls are closed because of the virus. The sales of gold jewelry and bars will drop substantially this year”

De opmerkingen komen na de slechte verkopen tijdens de viering van het nieuwe maanjaar.

Nancy Wong, adjunct-directeur bij Luk Fook Holdings, geeft aan dat het bedrijf een aanzienlijke daling zag in de winkelverkopen in zowel China zelf, Hong Kong als Macau tijdens de Chinese vakantieweek.

Detailhandelaars in sieraden, zoals Luk Fook Holdings International, hebben daarbij zelfs werktijden verkort en Luk Fook Holdings geeft medewerkers vrij in een poging om de ziekte te voorkomen.

De slechte verkopen komt na ook al een teleurstellend 2019. Volgens gegevens van de World Gold Council (WGC) is de vraag naar Chinese juwelen vorig jaar met 7 procent gedaald.

De WGC merkte op dat de recordhoge goudprijs in Chinese yuan vorig jaar de grootste factor was die de vraag naar het edelmetaal parten speelde.

Dit jaar lijkt de belangrijkste factor van invloed op de vraag naar sieraden verschoven naar een zwakke economische groei en angst voor het coronavirus.

Rhona O’Connell, hoofd marktanalyse EMEA en Aziatische regionen bij INTL FCStone, gaf in een recent rapport aan dat zij verwacht dat de Chinese vraag liefst met 10 procent zal dalen dit jaar.

Juan Carlos Artigas, directeur investeringsonderzoek bij het WGC, gaf onlangs echter aan dat het veel te vroeg is om conclusies te trekken hoe de Chinese vraag naar goud zal zijn dit jaar. We zitten immers net pas in de tweede maand.

Het dodental van de uitbraak heeft ondertussen de 1.100 overschreden, en het winkelend publiek blijft uit de buurt van openbare plaatsen om besmetting te voorkomen. Dit terwijl het ook zijn uitgaven beperkt tot enkel wat basisbehoeften als boodschappen.

Onderzoeksfirma Metals Focus voorziet voor dit jaar eveneens een lagere vraag naar gouden sieraden in China. Dit mede vanwege het coronavirus.

Echter denkt het bedrijf dat de goudprijs aan de andere kant ook kan profiteren, wegens de onzekerheid die het virus met zich meebrengt en de normaliter stijgende vraag naar goud als veilige haven ten tijde van onrust.

Bronnen: Straits Times, Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr