Britse rechtbank wil verder onderzoek naar Venezolaans goud

Een Britse rechtbank zaait twijfel over wie de eigenaar is van het Venezolaanse goud dat aangehouden wordt bij de Bank of England.

Een lagere Britse rechtbank gaf de controle over het goud eerder aan de door de VS gesteunde oppositieleider Juan Guaidó.

Het Verenigd Koninkrijk erkent Guaidó als legitiem staatshoofd van Venezuela maar ondertussen onderhoudt het ook diplomatieke banden met Maduro.

Het Britse hof van beroep gaf daarom vorige week de opdracht tot een grondig onderzoek naar wie nu de rechtmatige leider is van het land, voordat een van beide partijen toegang krijgt tot het goud ter waarde van honderden miljoenen.

In juli besliste die lagere rechtbank dat 30 ton aan Venezolaanse goudreserves, gedeponeerd bij de Bank of England, niet teruggegeven moest worden aan Maduro.

Vorige week maandag besliste het Britse hof echter dat de regering in Londen tegelijk Nicolas Maduro, vandaag nog altijd aan de macht, “de facto” kan blijven erkennen als president.

De lagere rechtbank had voor zijn uitspraak verwezen naar een uitspraak uit februari vorig jaar, van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

Samen met verschillende andere westerse landen erkende Londen Guaido toen als “interimpresident van Venezuela”. Maar Hunts statement volstaat voor het hof van beroep niet als basis voor een juridische beslissing.

Maduro wil het goud gebruiken om zijn liquiditeitsproblemen op te lossen, zeker wegens de huidige coronacrisis, maar tot dusver weigerde de Bank of England in te gaan op die vraag.

Sarosh Zaiwalla, een advocaat die de door Maduro gecontroleerde Centrale Bank van Venezuela vertegenwoordigt, prees de beslissing van het hof van beroep om de zaak nader te onderzoeken.

Het geschil hangt af van de Britse houding ten opzichte van Venezuela, een land in economische en politieke crisis.

Guaidó, die tot dan Parlementsvoorzitter was, riep zichzelf begin vorig jaar uit tot interim-president. Het was een reactie op Maduro die net de overwinning had opgeëist van een verkiezing die volgens critici vervalst was.

Het Verenigd Koninkrijk erkende de claim van Guaidó dus op het Venezolaanse presidentschap. Ook de Verenigde Staten en tientallen andere westerse landen erkennen Guaidó als legitieme leider.

Maduro wordt echter de hand boven het hoofd gehouden door zijn belangrijkste bondgenoten: Rusland, China, Turkije, Iran en Cuba. Hij geniet ook nog steeds de steun van het leger, een belangrijke voorwaarde om aan de macht te blijven.

Ook opvallend: Ondanks de steun voor Guaidó heeft Maduro nog steeds een ambassade in Londen. Ook de Britse ambassadeur in Caracas zit nog steeds op zijn post.

Daarentegen heeft de ambassadrice van Guaidó, Vanessa Neuman, voorlopig nog geen diplomatische accreditatie in het Verenigd Koninkrijk.

Bronnen: Reuters, NY Times, Financial Times, BBC, Bloomberg

Foto: Flickr