Bolivia gaat meer goud kopen om reserves te versterken

Bolivia is van plan om meer goud aan te kopen om haar reserves op te krikken. Een wetsvoorstel zou de Centrale Bank van Bolivia (BCB) machtigen in eigen land geproduceerd goud te kopen, aldus de Boliviaanse president Luis Arce.

Arce gaf op Twitter aan dat er een wetsontwerp is ingediend dat de Centrale Bank van Bolivia (BCB) machtigt om in eigen land geproduceerd goud op te kopen om zo de internationale reserves te versterken.

Het voorstel machtigt de BCB ook om operaties uit te voeren op internationale markten. Arce voegde eraan toe dat goud de afgelopen tien jaar goede rendementen heeft behaald en dat verwacht wordt dat het edelmetaal zal blijven stijgen. Hij noemde het daarom essentieel om de Boliviaanse reserves ermee te versterken.

“The Plurinational Legislative Assembly must analyze that the price of gold has been on the rise in the last decade and is expected to increase. It is necessary to provide the BCB with mechanisms and standards so that it can apply an efficient management policy for our Reserves that benefits Bolivia”

De Boliviaanse wetgevers debatteren momenteel over het wetsvoorstel, dat de BCB het eerste recht zou geven op al het in eigen land geproduceerde goud, zo meldde Bloomberg woensdag.

De centrale bank zou het edelmetaal van lokale producenten kopen tegen internationale koersen in ruil voor belastingvoordelen.

Volgens de nieuwe wetgeving zouden Boliviaanse producenten een certificaat nodig hebben om hun goud in het buitenland te mogen verkopen. De export van goud zou worden toegestaan maar alleen nadat de BCB haar jaarlijks streefcijfer voor goudaankopen heeft gehaald.

De huidige goudreserves van Bolivia bedragen ongeveer 2,6 miljard dollar. Op drie landen na is Bolivia daarmee het land dat het meest goud aanhoudt in haar reserves in heel Zuid-Amerika. Hoeveel goud Bolivia van plan is om in de toekomst te accumuleren is niet duidelijk.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr