Blackstone sluit beleggers op

Blackstone Real Estate Income Trust (BREIT) biedt beleggers een makkelijke manier om te beleggen in vastgoed.

Beleggers vermijden het gedoe met huurders, bezitten een liquide belegging en genieten een mooi rendement. De afgelopen zes jaar bracht het vastgoedfonds van Blackstone gemiddeld 13% per jaar op.

Wie dergelijke rendementen kan voorleggen, trekt kapitaal aan en er vloeide dan ook $125 miljard naar BREIT waardoor het fonds Blackstone stevige winsten oplevert.

Maar de laatste maanden trekken beleggers aardig wat kapitaal terug uit het fonds waardoor Blackstone verplicht was het fonds te bevriezen. Beleggers kunnen hun kapitaal niet meer terugtrekken en kijken plots tegen een illiquide belegging aan.

Het doet me eerlijk gezegd allemaal heel hard denken aan de start van de kredietcrisis in 2007:


Achteraf bekeken, bleken de problemen bij BNP Paribas de kanarie in de koolmijn. Een eerste indicatie dat er iets goed fout zat.

Het is natuurlijk ergens logisch dat fondsen die investeren in illiquide beleggingen zoals vastgoed en private equity niet over onbeperkte liquiditeit beschikken om redemptions te honoreren.

Maar er zit behoorlijk wat kapitaal in deze fondsen en ik kan me voorstellen dat Blackstone niet de enige partij is die tegen liquiditeitsproblemen aankijkt?

Misschien nog opmerkelijker is dat Aziatische beleggers, goed voor 20% van het kapitaal in het fonds, verantwoordelijk zijn voor 70% van de redemptions.

Waarom trekken zij opeens hun kapitaal terug uit Amerikaanse vastgoedfondsen? Hebben ze dollars nodig? Of vertrouwen ze de VS niet meer voldoende?

Wat er ook van is, het is een significante ontwikkeling die we beter serieus nemen. Er hangt een crisis in de lucht en gewoonlijk slaat buitenlands kapitaal als eerste op de vlucht.

Fysiek edelmetaal aankopen?

goud999safe.com is de veiligste en makkelijkste manier om fysiek edelmetaal te kopen, verkopen én op te slaan!