Beste maand voor goud sinds juli 2020

Het is vandaag een feestdag in de Verenigde Staten en daardoor zijn de volumes vandaag een pak lager dan gebruikelijk, ook in de handel van edelmetalen.

Maar wanneer we kijken naar de maand mei, dan was het de beste maand sinds juli 2020. De Amerikaanse dollar ging immers voor de tweede opeenvolgende maand lager. Ook de inflatoire druk in de Verenigde Staten, in mindere mate Europa, ondersteunde de vraag naar edelmetalen.

De dollar blijft uiteindelijk toch een sterke en bepalende rol spelen wanneer we kijken naar de prestaties van het goud.

De volgende horde die de goudprijs moet nemen is die van 2000 dollar per ounce. Dat wordt nog wel een dingetje, want het is echt een bijzonder moeilijke weerstand om over te geraken.

Belangrijker nog is de evolutie van de reële rente, en die blijft bijzonder laag. Een lage tot negatieve reële rente is bijzonder belangrijk om de goudprijzen goed te laten presteren.

Ook aandelen hebben een lage reële rente nodig.

Wat inflatie kan ook geen kwaad. Hoewel alle voorzitters van de belangrijkste centrale banken, zoals Powell van de Fed en Lagarde van de ECB, hun uiterste best doen om te zeggen dat de inflatoire druk van voorbijgaande aard is, is het nu eenmaal een feit dat de goudprijzen wat inflatie nodig hebben.

Inflatie is zoals de tandpasta in de tube: eenmaal hij eruit is, is hij er bijzonder lastig in te krijgen.

Daarom zijn fysieke edelmetalen een absolute must in elke beleggingsportefeuille, zowel op lange als korte termijn.