Beleggersvraag naar goud door het dak

Council in de eerste helft van dit jaar naar ongeziene hoogtes. De totale vraag naar goud van beleggers op wereldschaal steeg tot maar liefst 2.335 ton. Dat is 16% hoger dan het vorige record, dat werd neergezet in de eerste jaarhelft van 2009.

De sterke vraag in het tweede kwartaal betekent dat de eerste helft van 2016 de tweede sterkste ooit was. De wereldwijde vraag naar goud wordt gedreven door een aanzienlijke en aangehouden beleggersvraag, die wordt gedreven door het Westen aangezien beleggers hun beleggingen opnieuw in evenwicht brengen. Dat komt door de steeds lagere rentevoeten en de toegenomen politieke en economische onzekerheid. De funderingen voor deze vraag zijn sterk en divers en steunen op een breed spectrum beleggers die goud aankopen via een brede waaier aan producten.

We denken dan in de eerste plaats aan ETF’s, aangezien ‘nieuwe’ beleggers nog vaak in papieren goud beleggen in plaats van in het fysieke edelmetaal.

Diversificatie is een van de belangrijkste argumenten om in goud te beleggen, en de sleutel van elke succesvolle beleggingsportefeuille. Fysiek goud is bij uitstek een manier om de correlatie (de samenhang tussen verschillende activaklassen) in een portefeuille te verlagen. Vroeger namen staatsobligaties doorgaans die rol waar, maar nu is dat gedaan. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde correlatie tussen goud en de Amerikaanse aandelenmarkten bijna nul geweest.

Goud, en zilver natuurlijk ook, zijn op die manier prima manieren om het rendement van een portefeuille te verlagen, en het risico fors te laten afnemen.

Je weet dus wat je moet doen om een mooie portefeuille op te bouwen: een flinke brok goud en zilver erin steken!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]