Beleggers weer massaal in goud-ETF’s

Na in augustus een mindere maand te hebben gekend, de slechtste sinds mei van dit jaar, lijkt goud weer terug van nooit weggeweest.

Aanhoudingen in goud ETF’s stegen in de eerste twee dagen van deze week met 13,8 ton. Dat is meer dan de gehele maand augustus toen er voor 13,7 ton in goud-ETF’s werd gestoken.

Goud blijft ondertussen noteren rond haar hoogste punt in 3 weken tijd. Mogelijk door de zwakkere Amerikaanse economische gegevens, voornamelijk het tegenvallende banenrapport van afgelopen vrijdag, die de vooruitzichten van een renteverhoging deze maand door de Federal Reserve flink verminderde.

Terwijl de vooruitzichten voor goud afgelopen maand er met de dag slechter uitzagen onttrokken Amerikaanse grondstoffenfondsen volgens het Investment Company Institute (ICI) sinds april niet zoveel uit de ETF-markt als in de maand augustus.

Voor maar liefst 601 miljoen werd er aan onttrokken in de week tot en met 31 augustus. Maar ook volgens het ICI zien veel goudfondsen de afgelopen dagen een flinke opleving.

Ook grondstoffenfondsen in edelmetalen die door onderzoekservice Thomson Reuters Lipper worden bijgehouden kenden de hele maand augustus negatieve cijfers, maar sinds september is die negativiteit omgeslagen in een positief sentiment.

Gelijktijdig met de stijging van de goudprijs kende de meesten een flinke rebound. Zo kende volgens FactSet Research Systems de GLD afgelopen dinsdag een instroom van maar liefst 607 miljoen dollar.

Aandacht van beleggers gaat nu uit naar de ECB, die vandaag het beleid zal evalueren en naar verwachting huidige ongekende stimuleringsmaatregelen zal handhaven.

Wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS, die vorige week gestegen waren ten opzichte van de week ervoor, volgen later op de dag. Barnabas Gan, econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp:

Eyes would also be on tonight’s initial jobless claims, where any disappointment above the 265,000 mark should further fuel calls for the Fed to keep its rates on hold in its upcoming September meeting. Gold should go higher given tapering expectations of a Fed rate hike in both September and December

Bronnen: Bloomberg, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]