Barrick weet niet te presteren, duizenden banen weg bij Sibanye

Mark Bristow, CEO van Barrick Gold, geeft aan dat er alles erop wijst dat het bedrijf zich weer kan focussen op het doel om de all-in kosten terug te brengen naar 700 dollar per ounce.

Dat doel, dat in 2016 werd aangekondigd, werd vorig jaar niet gehaald wegens oplopende inflatie en dalende productie. Nu Barrick zijn fusie ter waarde van 5,4 miljard dollar met Randgold Resources af heeft gerond staan alle lichten weer op groen, aldus Bristow.

Afgelopen woensdag kwam het bedrijf met haar cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar. Ook gaf het een outlook op 2019.

De overgang van een open pit naar ondergrondse mijnbouw bij haar Cortez Hills mijn in Nevada zal dit jaar naar verwachting gepaard gaan met hogere kosten.

All-in kosten worden verwacht tussen de 870 tot 920 dollar per ounce voor het nieuwe goudmijnbouwbedrijf dat Barrick blijft heten maar de ticker GOLD van Randgold over heeft genomen. Voor Barrick als bedrijf voor de fusie lagen die kosten op de 806 dollar per ounce.

Andrew Kaip, analist bij Capital Markets, gaf dan ook aan dat de cijfers minder zijn dan verwacht. Dat is tevens terug te zien in de aandelenkoers van GOLD dat sinds begin dit jaar 4 procent daalde.

De vrije cash flow van Barrick in het vierde kwartaal, op 37 miljoen dollar, bleek flink onder zijn raming van 260 miljoen dollar. Ook de outlook voor komend jaar beviel hem minder.

Bristow blijft echter positief. Barrick heeft daarbij sinds de aanstelling van Bristow flink gesneden in het Canadese personeelsbestand, met name het hogere management. Ook blijft het mogelijk dat Barrick verschillende activiteiten af gaat stoten.

Een ander goudmijnbouwbedrijf dat het met minder personeel zal moeten doen is het Zuid-Afrikaanse Sibanye Gold.

Sibanye Gold, de derde grootste producent van platina en palladium ter wereld en de grootste goudproducent van Zuid-Afrika, is van mening dat een herstructurering van onrendabele goudmijnbouwactiviteiten in Zuid-Afrika kan leiden tot het verlies van meer dan 6.000 banen.

De banen van zo’n 5.870 werknemers en 800 subcontractors van het bedrijf staan op de tocht. Het bedrijf hoopt het banenverlies te minimaliseren of zelfs te vermijden, maar dat lijkt met aanhoudende stakingen onwaarschijnlijk.

Aandelen Sibanye doen het echter beter dan verwacht, zeker in vergelijking met die van Barrick. De koers steeg dit jaar liefst 25 procent, mede door de hogere palladiumprijzen.

Het bedrijf gaf vandaag verder aan dat het verlies in 2018 waarschijnlijk uit gaat komen op 77 miljoen dollar. Een flinke verbetering ten opzichte van het jaar daarvoor, toen het verlies uitkwam op 333 miljoen dollar.

Bronnen: BNN, Bloomberg

Foto: Flickr