Astronomische verliezen

Een week of drie geleden lazen we het volgende via Reuters:

“Fed economists sound alarm on hedge funds gaming US Treasuries”

Het gaat hier over een relative value trade waarbij hedge funds obligatiefutures shorten en tegelijkertijd long gaan in de fysieke obligatiemarkt. Op deze manier profiteren ze van het minimale verschil dat bestaat tussen de futureprijs en de contante prijs.

En uiteraard doen ze dat met de nodige leverage waardoor ze meer dan 50x hun kapitaal inzetten.

Zelfs de BIS en de Federal Reserve publiceerden reeds rapporten die ons waarschuwen voor de gevaren ervan. Deze trade is namelijk niet nieuw.

Ook in maart 2020 hadden hedge funds een gelijkaardige positie opgebouwd maar toen de volatiliteit toenam en er meer margin gestort moest worden, liep iedereen gelijktijdig naar de uitgang.

De Fed moest zijn bazooka uithalen en duizenden miljarden dollars in de markt duwen om deze posities over te nemen van de hedge funds. De Amerikaanse centrale bank moest op korte tijd voor $1,6 biljoen aan obligaties overkopen.

Ondertussen staan we echter weer op diezelfde afgrond waarbij hedge funds opnieuw dezelfde trade in de markt hebben gelegd waarbij er straks maar één mogelijke koper is voor deze obligaties: de Federal Reserve.

De Federal Reserve zal het behoorlijk druk krijgen, denk ik dan.

De staatsschuld ging twee weken geleden voor het eerst boven de $33.000 miljard. We zijn nu amper 2 weken verder en de teller is al gestegen tot $33.442 miljard! Dat is $30 miljard erbij per dag.

Het begrotingstekort bedraagt inmiddels $2.000 miljard. Dat is in een omgeving met 3,8% werkloosheid en een aandelenmarkt die zich relatief kranig houdt. Als het economisch wat tegenvalt, zie ik het tekort zo oplopen naar $3.000 of $4.000 miljard.

Dat tekort moet gefinancierd worden via de uitgifte van nieuwe obligaties.

Verder moet men ook nog $7,6 biljoen aan nieuwe obligaties uitgeven om de oude obligaties terug te betalen. Het herfinancieren van deze schulden gebeurt tegen aanzienlijke hogere rentetarieven waardoor de rentelasten flink de hoogte in gaan.

Tel daar nog de verkopen van de Federal Reserve bij onder het mom van Quantitative Tightening ($47,5 miljard per maand) en de verkopen van buitenlandse houders van Amerikaanse staatspapier en je zit straks met de situatie waarbij er maandelijks voor $1.000 miljard aan obligaties geplaatst moeten worden.

DUIZEND MILJARD!

Dit zijn werkelijk bedragen om van te duizelen. Om je een vergelijkingspunt te geven: vijftien jaar geleden bedroeg de totale geldhoeveelheid minder dan $1.000 miljard.

Duizend miljard op maandbasis komt overeen met $12.000 miljard per jaar. Dat is $12.000 miljard die uit de markt moet gehaald worden. Vanwaar moet dat geld blijven komen? Als je de waarde van alle deposito’s bij elkaar optelt, kom je aan $20.000 miljard.

En als al het geld van de deposito’s richting de overheid vloeit, wat blijft er dan nog over voor de rest van de economie?

De situatie is compleet onhoudbaar en dat besef is zeker aan het doordringen tot de obligatiemarkten. We zitten ondertussen in de grootste obligatiecrash sinds de jaren ‘30 en er lijkt niet meteen een einde aan te komen.

De verliezen in de obligatiemarkt zijn werkelijk astronomisch en als ik in mei reeds schreef dat de helft van de banken virtueel failliet zijn, dan kan je je voorstellen hoe ernstig de situatie vandaag is.

Groeten,

Maarten Verheyen

Veilig beleggen in fysiek edelmetaal kan via www.goud999safe.com