Amerikaanse verkiezingen een drijfveer voor goud

Terwijl fondsen hun netto-long posities op zilver futures en opties hebben opgevoerd tot recordhoogtes denkt Citigroup dat de, normaal gesproken rustige, zomerperiode er voor kan zorgen dat goud wat aan attractiviteit in kan boeten. Citigroup:

Performance anxiety and profit-taking ahead of the summer holiday season may deter money managers from adding fresh longs. Limited gains in gold may also weigh on silver

Commerzbank gaf daarnaast aan dat de toenemende instroom in goud ETF’s toch een licht positieve glans geeft aan het edelmetaal. Afgelopen maandag werd bekend dat er wederom een instroom was van 2,4 ton.

DBS Group Holdings en Bank of America Merrill Lynch gaven aan dat vooral de Amerikaanse verkiezingen goud hoger kan zetten tot aan de 1500 dollar. Ook Bill Beament, managing director bij Northern Star Resources, zei gisteren:

The overall trend is up. The U.S. vote will have more of an impact on bullion than the U.K. referendum

Credit Suisse’s investeringsstrateeg Jack Siu gaf afgelopen maand aan dat de bank op de korte termijn een neutrale blik heeft maar wat negatievere tijden voorspelt op de langere termijn. Voor goud voorspelt hij een prijs van 1300 dollar voor de komende 3 maanden waarna het edelmetaal gaat zakken tot de 1115 dollar in de 9 maanden die daar op volgen. Siu:

Given a weak primary market, gold is dependent on investor interest, leaving the market volatile

US Money Reserve heeft een duidelijk artikel aangaande goud en de Amerikaanse verkiezingen. Daarin stelt zij in ieder geval dat goud normaal gesproken in de aanloop naar de verkiezingen slechter presteert dan daarna.

Nadat George W. Bush werd herkozen in 2004 steeg de prijs van goud zo’n 7 procent de maand na de verkiezingen en nam dat jaar in totaal met 4,8 procent toe.

Nadat Obama in 2008 werd verkozen steeg de prijs van goud 17,8 procent tegen het einde van het jaar.

Met een goudprijs die sinds lange tijd niet meer zo hoog heeft gestaan als nu biedt dat perspectief.

Bronnen: Wall Street Journal, Bloomberg, CNBC, US Money Reserve

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]