Advocaat van de duivel

De voorbije maanden heb je op meerdere momenten van me te horen gekregen dat zilver worst-case naar $18-$19 per ounce kan tijdens deze correctie.

De kans dat het gebeurt, schat ik niet zo heel groot in (25% of zo?), maar het is belangrijk om er mentaal rekening mee te houden.

In deze nieuwsbrief wil ik even advocaat van de duivel spelen en een scenario schetsen waarin dit eventueel kan gebeuren.

Het grootste obstakel dat ik momenteel zie, is de dollar.

De dollar is behoorlijk hard gedaald ten opzichte van andere valuta, en het is een beetje een ‘crowded trade’ geworden.

Iedereen lijkt plots van mening te zijn dat de dollar alleen maar verder in waarde zal dalen. Een dergelijke eensgezindheid vraagt meestal om een tegenreactie. Een kortere periode waarin de dollar net sterker wordt en iedereen op het verkeerde been zet.

De uitspraken van Yellen, de nieuwe minister van Financiën, waren op dit vlak al interessant.

Yellen wil namelijk een sterke dollar.

Tenminste, dat zegt ze.

Het zou misschien ook raar zijn als ze het tegendeel zou beweren?

Als Wall Street echter het gevoel krijgt dat het haar menens is, kan dit voor een rally in de greenback zorgen.

En tenslotte is er nog de EU. Het is duidelijk dat straks ook hier extra stimulus nodig is en het monetaire beleid een tandje moet bijsteken.

Dat betekent een lagere euro … en een sterkere dollar.

Nogmaals, dit is een mogelijk scenario en het verandert niets aan de beleggingen die ik bezit. Als de dollar wat sterker wordt en de edelmetalen lager duwt, is dat sowieso een tijdelijk gegeven.

Want Yellen mag dan wel heel hard roepen dat ze een sterke dollar wil, maar de harde waarheid is dat de Federal Reserve biljoenen dollars moet printen om het overheidstekort te financieren. En dat tekort lijkt niet meteen te krimpen. Integendeel.