Acacia krijgt schadeclaim van 190 miljard

Werd een maand geleden al bekend dat Acacia Mining beschuldigd werd van illegale activiteiten in Tanzania, deze week werd bekend dat zij een schadeclaim krijgt van liefst 190 miljard dollar.

Dat staat gelijk aan zo’n twee eeuwen omzet.

Het in Londen genoteerde Acacia, grotendeels in bezit van de Canadese mijnbouwgrootmacht Barrick Gold, wordt verweten niet alle geëxporteerde grondstoffen te hebben aangegeven.

Het bedrijf zou zich schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking en niet over de juiste papieren beschikken.

Maandag ontving het van de belastingautoriteit van Tanzania een aanslag van 190 miljard dollar, 150 miljard aan rente en boetes en 40 miljard aan achterstallige belastingen.

Het laat nog maar eens zien dat locatie, een veilige jurisdictie, een belangrijke pijler is in het investeren in mijnbouw.

De aandelenkoers is flink gedaald sinds het conflict begin maart ontstond. Toen kwam Tanzania al met een verbod op de export van goud- en koperconcentraat.

Voor dit jaar ging er tot vorige week al 40 procent af. Toen een delegatie afgelopen dagen gesprekken aanging, steeg de koers met 17 procent.

Veranderingen in de Tanzaniaanse mijnbouwindustrie komen van John Magifuli, die sinds 2015 president is, nadat hij gekozen was voor een anti-corruptie platform.

In zijn voormalige rol als minister of works kreeg hij de bijnaam “the Bulldozer”. Dat had te maken met het feit dat hij vastberaden was een programma te implementeren voor nieuwe infrastructuur.

De huidige 190 miljard dollar die hij van Acacia eist is dan ook voor vernieuwing van de Tanzaniaanse infrastructuur bedoelt.

Investec wees erop dat de belasting van 40 miljard meer dan het dubbele is van wat de vijf grootste goudmijnbedrijven ter wereld sinds 2000 gezamenlijk aan belasting hebben betaald.

De schattingen van de overheid zouden er dus voor zorgen dat Acacia over de grootste goudmijnen ter wereld zou beschikken. Het bedrijf gaf zelf aan:

Was het maar zo. Als we zoveel produceerden, waarom zouden we dat dan stilhouden? Acacia zou een waardering krijgen die mogelijk tien keer hoger ligt dan nu

Acacia heeft naar eigen zeggen 4 miljard dollar in Tanzania geïnvesteerd en de afgelopen 20 jaar 1 miljard dollar aan belastingen betaald.

Vorig jaar behaalde het bedrijf een omzet van 1,05 miljard dollar met een winst van 94 miljoen.

Bronnen: Goudhub, BBC, CNN

Foto: Flickr

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.