Acacia in gesprek met Endeavour over miljardenfusie

De Afrikaanse goudproducenten Acacia Mining en Endeavour Mining blijken gesprekken te voeren over een mogelijke fusie. Mocht het er daadwerkelijk van komen zou dat een nieuw goudmijnbedrijf creëren ter waarde van zo’n 3,8 miljard dollar.

Het in Londen genoteerde Acacia, waarvan de meeste aandelen in handen zijn van het Canadese goudmijnbedrijf Barrick Gold, gaf aan dat de twee bedrijven voorbereidende gesprekken hebben gevoerd. Het zou eventueel kunnen leiden tot een overeenstemming tot transactie.

Ook het in Toronto genoteerde Endeavour, dat verschillende goudmijnen in West-Afrika uitbaat, heeft bevestigd dat gesprekken hebben plaatsgevonden.

Een combinatie van de twee goudproducenten zou betekenen dat de activa van Acacia in Tanzania samengevoegd zou worden met Endeavour’s goudmijnen in de Ivoorkust, Burkina Faso, Mali en Ghana.

Het zou mogelijk een uitgesproken kans zijn om een bedrijf te creëren dat meer geld vrij kan maken voor exploratieactiviteiten in Afrika. Ten tijde van een dra afnemende productie, de goudproductie zal hoogstwaarschijnlijk over 3 jaar zijn hoogtepunt bereiken, wellicht geen overbodige luxe.

Jonathan Guy, analist bij Numis gaf aan:

It would be a good deal for both parties and a good deal for London because it brings another sizeable gold business

Nadat goud in 2011 een piek bereikte boven de 1.800 dollar per troy ounce, daalde de goudprijs de afgelopen jaren tot boven de 1.000 dollar per ounce eind 2015.

Sindsdien is het edelmetaal weer wat gestegen maar voor de mijnbouwbedrijven bleek het evengoed grote noodzaak om schulden af te bouwen en kosten te besparen.

Dat is sindsdien bij verschillende bedrijven gelukt, en mede door de weer aantrekkende goudprijs sinds begin 2016 wisten de meeste goudmijnbedrijven dan ook goed te presteren.

Het is mede terug te zien in de aandelenkoersen van zowel Endeavour als Acacia.

Aandelen Acacia zijn het afgelopen jaar gestegen met 151 procent, terwijl Endeavour 220 procent wist bij te schrijven.

Zelfs grote broer Barrick Gold wist afgelopen jaar een stijging te laten zien van meer dan 120 procent.

Bronnen: Financial Times, Mining MX, Bloomberg

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]