ABS, Citi, BNP en JPMorgan denken aan 1400 dollar goudprijs

Allocated Bullion Solutions (ABS), een institutionele technologie provider voor groothandelaren in de edelmetalensector, ziet in haar ABS Gold Monthly Report van juni ruimte voor een verschuiving in de fysieke vraag. Hierdoor zou goud dit jaar richting de 1.400 dollar kunnen.

Ook is zij van mening dat NIRP, het gevoerde monetaire beleid van negatieve rente, de goudprijs zal helpen. Het huidige financiële landschap, waarbij kwantitatieve versoepeling en NIRP aanhoudend de boventoon blijven voeren, en zorgen over economische groei en geopolitieke instabiliteit, zorgen er volgens ABS voor dat er een fundamentele verschuiving plaats vindt – en gaat vinden – richting traditioneel veilige havens zoals goud.

De tegenwind die het edelmetaal te danken heeft middels de sterkere dollar ziet ABS de komende maanden daarnaast flink afnemen.

De plannen van de Federal Reserve om de rente te verhogen heeft geleid tot een bescheiden correctie in de edelmetalen afgelopen maand. ABS handhaaft de verwachting voor twee renteverhogingen dit jaar in juni en december. De fundamenten in de goudmarkt blijven volgens ABS echter onveranderd positief waarbij duidelijk een bodem is gezet.

Ook Saxo Bank blijkt van mening dat goud dit jaar de 1400 dollar per ounce aan zal doen. J.P. Morgan ziet goud tegen het einde van het jaar op 1.400 dollar en ook BNP Paribas schaart zich onder de voorspellers die voor 2016 een goudprijs zien van 1400 dollar. Daarmee lijkt er zich toch een redelijke consensus te vormen.

Citi Research gaf in april aan dat zij rekening houdt met een lagere goudprijs de komende maanden, maar ook dat er een 30 procent kans bestaat op een “bull-case scenario”. Dit zou een scenario inhouden waarbij zowel de VS als de wereld in zijn geheel minder groei zal vertonen en er sprake zal zijn van een zwakkere dollar.

Hierbij houdt zij rekening met een goudprijs van, daar hebben we hem weer, 1400 dollar. Overigens schat Citi de kans op een “bear-case scenario” op slechts 10 procent.

Bronnen: Nasdaq, ABS, Kitco

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]