ABN Amro: bodem edelmetaalprijzen in zicht

De goudprijs blijft op de korte termijn nog onder druk staan maar een bodem lijkt in zicht. Daarnaast zal het edelmetaal in 2019 een significante stijging kennen, aldus de ABN Amro in haar maandelijkse commodity update.

Een hogere Amerikaanse dollar, een dreigende handelsoorlog tussen de VS en China, een neerwaartse bijstelling van de economische vooruitzichten voor de eurozone en de daling van de Chinese yuan droegen allen bij aan een verzwakking van de goudprijs, zo geeft coördinator valuta en edelmetalen strategie bij het Economisch Bureau van ABN AMRO Georgette Boele aan.

Maar Boele merkte op dat de bodem nabij is, waarbij het edelmetaal het derde kwartaal waarschijnlijk zal eindigen op de 1.225 dollar per ounce om vervolgens het vierde kwartaal wederom te stijgen naar de 1.250 dollar per ounce.

“Weakness in precious metal prices is not over yet, but prices are close to the bottom”

Close to the bottom was ook de titel van het grondstoffen rapport dat de bank afgelopen vrijdag uitgaf. Ook de grondstoffen in zijn algemeenheid naderen dus hun bodem.

De belangrijkste obstakels voor goud voor dit jaar blijft de opleving van de Amerikaanse dollar, de renteverhogingen van de Federal Reserve, de stijgende rentes van Amerikaanse obligaties en spanningen rondom een mogelijke handelsoorlog, aldus de Nederlandse bank.

Tot nu toe waren dat ook de redenen dat goud dit jaar niet wist te presteren.

Het goede nieuws is dat het geduld van beleggers volgend jaar zal worden beloond, aangezien Boele de goudprijs in 2019 richting de 1.400 dollar ziet gaan.

De bank ziet de dollar eind dit jaar zijn piek bereiken, waarna de dollar weer aan kracht in zal boeten. Dat zal voor een verhoogde prijs van het edelmetaal zorgen.

“Later in the year we expect U.S. dollar and 10y U.S. Treasury yields to peak, the fall in the yuan to come to an end and a significant escalation of a trade conflict to be averted. Therefore precious metal prices will probably recover”

De bank verwacht de bodem nu tussen de 1.200 en 1.250 dollar per ounce voor goud. Voor zilver denkt zij aan een bodem tussen de 15,2 en 15,6 dollar per ounce. Die niveaus geeft de bank aan als opportuniteit om te positioneren voor de hogere goud- en zilverprijzen die volgend jaar aangedaan zullen worden.

Bronnen: ABN Amro, Insights

Foto: Flickr