Aanhoudingen goud-ETF’s op recordhoogte

September bleek geen geweldige maand voor goud, aangezien het de scherpste daling kende in vier jaar tijd.

Maar de 3,6 procent daling van de goudprijs vorige maand was waarschijnlijk tactisch van aard, aldus de World Gold Council (WGC).

Het edelmetaal was de maanden daarvoor immers flink gestegen. Tussen april en juli klom het liefst 22 procent, waarna het een all-time high aandeed in augustus.

Wanneer de prijs in zo’n korte tijd zo hard stijgt is het niet meer dan normaal dat er op een gegeven moment een pauze volgt in stijgingen of wellicht een kortstondige daling, aldus analisten van de WGC.

De WGC kwam vorige week met een nieuw rapport uit dat keek naar de investeringsvraag naar goud vorige maand.

De WGC geeft aan dat aanhoudingen in wereldwijd goudgesteunde beurshandelsproducten, de goud-ETF’s, vorige maand met 68,1 ton is gegroeid.

Het edelmetaal was een van de belangrijkste activa die het derde kwartaal sterk begon. In september volgde echter een omgekeerde koers, maar het sloot het kwartaal nog altijd met winst af.

Dit werd weerspiegeld door een sterkere Amerikaanse dollar die het kwartaal bijna 4 procent lager afsloot.

De recentste verhoging in aanhoudingen in goud-ETF’s zorgt ervoor dat er wereldwijd meer dan 1.000 ton goud wordt aangehouden in deze goud-ETF’s.

Dat mag een nieuw record heten. Ook de waarde van alle activa onder beheer bereikte een nieuw record, op 235 miljard dollar.

Gekeken naar welke regio’s er het meest geïnvesteerd werd bleek dat wederom Noord-Amerika de lijst aanvoerde. Daar werd 34,6 ton goud toegevoegd in goud-ETF’s.

Europese fondsen zagen vorige maand een netto instroom van 26 ton, nadat zij in augustus nog een uitstroom zagen.

Het was echter de groei in de Aziatische markt die opviel, zo geven de analisten bij WGC aan. In het rapport wordt opgemerkt dat de investeringsvraag in Azië met bijna 7 ton is toegenomen.

Azië staat traditioneel niet bekend om de sterke investeringsvraag, omdat consumenten daar normaliter de voorkeur geven aan fysiek edelmetaal in plaats van goud-ETF’s.

Die markt blijft echter groeiende, wat ook blijkt uit het feit er vorige maand twee nieuwe goud-ETF’s werden opgetuigd in China.

Daarmee komt het aantal goud-ETF’s om in te investeren in China nu uit op 7.

Bron: WGC

Foto: Flickr