5 miljoen dollar aan goud in beslag genomen op Heathrow

Op het Londense vliegveld Heathrow is een zending goud in beslag genomen, met een geschatte waarde van 5 miljoen dollar. De zending is vermoedelijk verbonden met een Zuid-Amerikaans drugskartel.

Het goud, met een gewicht van ongeveer 104 kilo, was op weg naar Zwitserland en afkomstig van de Kaaimaneilanden toen het in beslag werd genomen door officieren van het Nationaal Agentschap voor Misdaadbestrijding, de National Crime Agency (NCA).

De zending werd vorige maand in beslag genomen en de rechter heeft de NCA nu toestemming gegeven om het permanent aan te houden, onder bepaalde wetgeving: de Proceeds of Crime Act. Een leuke meevaller dus voor de autoriteiten.

Zij werken nu aan de identificatie van de oorspronkelijke bron van het goud. Volgens rapporten werden er geen arrestaties verricht.

Een groot deel van het in beslag genomen goud bestond uit kleine stukken, waarbij zes stukken hartvormig waren.

Steve McIntyre, de commandant bij NCA Heathrow: “We believe that this shipment was linked to drugs cartels operating out of South America. Working with partners overseas and in the UK we were quickly able to identify it and stop its onward movement”

McIntyre gaf aan dat de vangst mogelijk werd gemaakt doordat er samen was gewerkt met zowel lokale autoriteiten als partners overzee. Die samenwerking bevestigde een verband met Zuid-Amerikaanse drugskartels.

Nick Jariwalla, directeur bij Border Force Heathrow, gaf aan dat ondanks dat er geen arrestaties werden verricht het een mooie vangst mag heten. Het raakt de criminelen in ieder geval hard in de portemonnee en hij is trots op de samenwerking met buitenlandse partners.

Volgens de NCA begon het goud zijn reis in Venezuela, waar het op een privéjet werd gezet en naar de Kaaimaneilanden werd verzonden.

Vervolgens werd het naar het Verenigd Koninkrijk gevlogen, maar daar werd het in beslag genomen voordat het verder verscheept kon worden naar eindbestemming Zwitserland.

Bronnen: Kitco, Yahoo

Foto: Flickr