42% van mijn portefeuille zit in…

Ik ben al een aantal jaren fysiek zilver (netjes opgeslagen in Zwitserland) aan het accumuleren. Telkens wanneer zilver sterk corrigeerde, kocht ik bij.

Bijna de helft van de ounces die ik bezit, werden gekocht tijdens het dieptepunt van de Coronacrisis. Ik heb daarover de dag erna bericht in deze nieuwsbrief. 

Het gevolg is dat ik inmiddels 42% van mijn portefeuille in zilver heb zitten. Dat is nogal wat natuurlijk.

En om eerlijk te zijn, had ik gedacht dat we inmiddels volop in de derde golf zouden zitten waardoor de $50 per ounce in beeld zou komen.

Maar in plaats van een razende bull-markt bleven we hangen in een oervervelende en super frustrerende correctie. Een correctie die reeds in augustus 2020 werd ingezet en ons gedurende al die tijd herhaaldelijk op het verkeerde been heeft gezet. De meest notoire schijnbeweging was de Silversqueeze begin 2021.

Ondertussen stapelen de tekorten in de zilvermarkt zich op. Voor 2023 wordt het deficit op 140 miljoen ounces geschat. Het derde jaar op rij waarin de productie de vraag niet kan bijbenen. 

Een recent rapport van Oxford Economics becijfert dat de vraag naar zilver tegen 2033 met 42% kan stijgen. Dit groeicijfer bedraagt het dubbele van de voorbije tien jaar. 

Vanuit de industrie is er steeds meer vraag naar zilver. De nieuwe generatie zonnepanelen die eraan komen, bevatten bijna twee keer zoveel zilver. 

Wetenschappers van de University of New South Wales verwachten dat de vraag vanuit zonnepanelen tegen 2027 al 20% van het beschikbare zilver zal innemen. Tegen 2050 spreekt men zelfs over 85% tot 98%. 

En dan zijn er nog de andere toepassingen. Onderzoekers ontdekten recent dat zilver gebruikt kan worden in waterstofcellen om de kostprijs ervan te reduceren. Ook hier mogen we ons misschien aan een flinke stijgende vraag verwachten. 

Tenslotte zal ook de vraag voor zilver voor militaire toepassingen weer toenemen door de groeiende onrust in de wereld. Het is een goed bewaard geheim maar het leger is één van de grote slokops van zilver. Het is ook één van de redenen waarom de Amerikaanse overheid vroeger behoorlijk wat zilver in reserve hield. Zilver dat inmiddels op de markt is beland om de prijs te drukken. We zagen het Biden vorig jaar ook doen met de strategische oliereserves. 

Door de stijgende vraag geraken de zilvervoorraden bij de exchanges steeds verder uitgeput.

42% van mijn portefeuille zit in...

De fundamentals van zilver zijn beter dan ooit en ik heb er dan ook totaal geen moeite mee om het nodige geduld aan de dag te leggen en te wachten op de onvermijdelijke knal naar boven. 

Groeten,

Maarten Verheyen