2020 topjaar voor de zilverkoers

Terwijl veel grondstoffen het moeilijk hadden in 2020 leverde zilver een topprestatie. Het edelmetaal steeg dit jaar met meer dan 30 procent, van januari tot de tweede week van december.

Reden daarvoor is de dualiteit van edelmetaal. Zilver profiteerde van de aantrekkingskracht als veilige haven in april en steeg vervolgens verder door de opleving van de industriële vraag in de zomermaanden.

Het bereikte een hoogste punt in zeven jaar tijd in augustus op 28,32 dollar per ounce, dit nadat het in maart was gedaald tot een laagste punt in 11 jaar tijd op 11,59 dollar per ounce.

Dat zilver zo laag stond in maart kwam vanwege het feit dat alles in de verkoop ging, ook veilige havens, omdat vanwege de paniek door het coronavirus er een liquiditeitscrisis was ontstaan. Alles werd van de hand gedaan om dollars in handen te krijgen.

Daarna steeg zilver dus hard, met een indrukwekkende 137 procent tot augustus, terwijl ook goud aardig hoger ging met 38 procent.

De belangrijkste katalysator voor de prijsprestaties van zilver was het effect dat COVID-19 had op de markten en de economie.

Maar er zijn ook andere redenen te bespeuren dat zilver goed presteerde. Er bleek een enorme toestroom in zilver-ETF’s, zoals dat ook bij goud het geval was.

Daarnaast bleek er een enorme fysieke vraag, krapte op die markt en een positieve industriële vraag vanwege het feit dat zilver een brede toepassing kent.

Met name ook nu er een gigantische push is om het milieu te ontlasten. Er wordt met name behoorlijk wat zilver gebruikt in bijvoorbeeld zonnepanelen.

De zilver-ETF’s zagen daarnaast de aanhoudingen stijgen tot een recordhoogte van 925 miljoen ounces, waarvan 196 miljoen ounces in de eerste zes maanden van 2020 werden toegevoegd.

Het tweede kwartaal van 2020 zag ook een stijging van liefst 60 procent in de vraag naar zilveren munten.

Een tweede kwartaalrapport van adviesbureau Metals Focus voorspelde daarbij een aanhoudende groei voor de rest van het jaar.

Ook de economische groei in China leidde tot een heropleving van de industriële activiteiten. Daarnaast bleken Amerikaanse stimuleringsmaatregelen een andere katalysator voor de stijging van de zilverprijs.

Het effect van het monetaire beleid is een belangrijke motor achter de aanhoudende stijgende zilverprijs. Nu steeds meer landen monetaire maatregelen nemen zal dit ook in de toekomst zo blijven.

Bron: INN

Foto: Flickr