2017 lijkt 2016 te spiegelen

Er blijkt zich een opmerkelijke ontwikkeling voor te doen in goud dit jaar, aldus Greg Guenthner in zijn blog voor Agora Financial.

Afgelopen jaar kon men met investeringen in goud en de goudsector winsten behalen met dubbele cijfers.

De edelmetalen en haar mijnbouwsector ging tijdens de eerste zes maanden van 2016 bijna parabolisch hoger.

Redenen daarvoor waren een besluiteloze Fed aangaande renteverhogingen, een flinke afwaardering van de beurzen en de brexit-stemming in Groot-Brittannië.

Het edelmetaal stond tegen het einde van het tweede kwartaal maar liefst 25 procent hoger.

Dat veranderde in de loop van de tweede helft van het jaar.

De flinke daling in goud vanaf juli verraste verscheidene beleggers. Tegen het einde van het jaar noteerde goud weer bijna tegen hetzelfde niveau als waar het 2016 mee begonnen was.

Van een stijging van bijna 25 procent kwam goud slechts uit op een stijging van nog geen 6 procent.

Maar de vraag is, zal goud dit jaar tijdens de eerste 6 maanden net zo presteren zoals zij in 2016 deed?

Want het lijkt er verdacht veel op.

De eerste zes weken van 2016 steeg goud met bijna 15 procent. De eerste 6 weken van 2017 zien we een stijging van bijna 8 procent (de week is nog niet ten einde).

Vanaf 1 januari dit jaar kennen we een behoorlijke opleving in de goudprijs. Dat komt overeen met de opleving van 1 januari 2016.

In december 2015 verhoogde de Fed de rente voor het eerst sinds lange tijd. In december 2016 deed zij dat wederom, na een jaar lang geen renteverhogingen door te voeren.

Goud wist in zowel december 2015 als december 2016, na de renteverhogingen, een bodem te zetten waarna zowel goud als goudmijnbedrijven flink herstelden.

In beide gevallen maakte het edelmetaal eind januari een kleine dip, om vervolgens in februari weer flink hoger te gaan.

De aandelenmarkten doen het begin dit jaar echter een stuk beter dan in 2016. Daarmee kan de wat lagere stijging van de goudprijs dan toen wellicht worden verklaart.

Voor de rest is de beweging van de goudprijs de eerste zes weken van 2017 bijna perfect gespiegeld aan de prijsbeweging gedurende de eerste zes weken van 2016.

Als de goudprijs op deze wijze 2016 blijft spiegelen, dan kunnen we nog een sterke maand tegemoet zien.

Dat zou wellicht weer winsten op kunnen leveren met dubbele cijfers, net als 2016.

Bronnen: Daily Reckoning

Foto: Flickr